Gepubliceerd op 20 maart 2019

“Open, verbindend en gastvrij”

Een jaar is Hans Verbugt nu directeur van het Musis & Stadstheater Arnhem. Een jaar waarin het vernieuwde Musis Sacrum veelvuldig werd genomineerd en bekroond met architectuurprijzen en een jaar waarin volop verbinding en samenwerking is gezocht en aangegaan met onder andere het bedrijfsleven.

“Sinds drie jaar zijn wij verzelfstandigd en dat wil onder andere zeggen dat we meer ondernemend zijn geworden. We zijn, net als reguliere ondernemers, verantwoordelijk voor onze eigen financiële huishouding en bedrijfsvoering. Dat vereist een andere aanpak die wij met zijn allen hebben omarmd. In 2018 hebben we 175.000 bezoeken gehad verdeeld over de twee huizen. We hebben het afgelopen jaar ingezet op een brede programmering met voorstellingen voor alle doelgroepen, dat zullen we ook het komend jaar continueren. Als cultureel icoon van Arnhem, wil Musis & Stadstheater er zijn voor alle Arnhemmers en streekgenoten. Onze inzet is er op gericht om iedereen te bereiken, iedereen moet bij ons iets van zijn gading kunnen vinden. Om dat te bewerkstelligen, kijken we met een open mind naar alle geledingen van de samenleving.”

Bedrijfsleven

Een deel van het bezoekersaantal kwam binnen via zakelijke evenementen. Om de samenwerking en de verbinding met het bedrijfsleven te optimaliseren en te intensiveren, is er een speciale afdeling zakelijke evenementen opgezet.

Verbugt: “Bedrijven uit de regio weten ons weer en meer te vinden voor hun congres, evenement of vergadering. Daar zijn we heel blij mee. We hebben regelmatig activiteiten voor het bedrijfsleven: recepties, lunchmeetingen en bijeenkomsten van ondernemersverenigingen. In onze businessclub De Cultuurclub zitten veel ondernemers uit de regio. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel, wij vinden het mooi om gasten het wauw-effect van het nieuwe Musis te laten ervaren. Met twee locaties in hartje Arnhem, goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met een parkeergarage naast de deur hebben we het bedrijfsleven veel te bieden. Van groots (3000 mensen) tot intiem (25 mensen), er is veel mogelijk.”

Nieuwe fase

De organisatie gaat een nieuwe fase in waarbij wordt ingestoken op een duurzame intensievere samenwerking tussen Musis & Stadstheater, Toneelgroep Oostpool en met Introdans en Het Gelders Orkest. De vier organisaties zijn partners in de ‘Lauwersgracht Alliantie’. Hans Verbugt: “Voor het Stadstheater ontwikkelen wij een gemeenschappelijke huisvesting samen met onze huisgezelschappen Toneelgroep Oostpool en Introdans, op de plek van het Stadstheater.”

Reuring

De gemeente Arnhem heeft plannen om het gebied rondom het Stadstheater nieuw leven in te blazen. “Dat juich ik uiteraard van harte toe. Nu zitten we in een beetje dode hoek, maar uiteindelijk moet het een plek van reuring worden, een plek die ook overdag bruist.” Verbugt zoekt ook naar samenwerking over de stadsgrenzen heen. “Ja, daar zijn wij volop mee bezig. Samenwerken en verbinden is heel belangrijk. Zo gaan we via het project 025, de nieuwe stedelijk culturele regio Arnhem-Nijmegen, samen met Nijmegen en directe omgeving projecten ontwikkelen met als doel ons op het vlak cultuur als één regio te presenteren.” «

Nieuwsgierig geworden? Musis & Stadstheater Arnhem Afdeling Evenementen Telefoon 026 – 37 20 720 E-mail evenementen@musisenstadstheater.nl www.musisenstadstheater.nl

Tekst: Mathilde Lentjes

Fotografie: Rob Voss