Onzekerheid prikkelt ondernemendheid

20 maart 2019 09:23

Onzekerheid prikkelt ondernemendheid

Uitlegfilmpjes over deal of no deal, en de gevolgen van beide uitkomsten. Artikelen waarin lovend wordt gesproken over de standvastigheid van Theresa May, of juist kritisch over haar starheid. Hele podcasts worden zonder veel moeite gevuld met vragen, standpunten en twijfels over dit Europese vraagstuk met wereldwijde consequenties. In deze jungle van meningen, waarin complexiteit koning(in) is, komt één vraag regelmatig terug: wat betekent de Brexit voor ondernemers?

De strategisch adviseurs van the Prime Minister kunnen de mogelijke scenario’s inmiddels niet meer horen. Deal, no deal, uitstel, nieuw referendum, nieuwe verkiezingen, helemaal geen Brexit - en vast nog een aantal combinaties van voorgaande. De randvoorwaarden maken het er niet eenvoudiger op. Wat worden de afspraken, op welke gebieden? Hoe zit het met handelsvoorwaarden, grens-afspraken en wat is dat toch met die back-stop, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland? Kortom: onzekerheid en een hoop zenuwachtige mensen.

Gelukkig laat de geschiedenis zien dat er altijd hoop is. Want perioden van chaos en grote onzekerheid dwingen de mens tot creativiteit, tot innovatie. Chaos doorbreekt de status quo. Orde betekent volgzaamheid, wanorde leidt tot assertiviteit. Ondanks de onzekerheid van de Brexit, is er ruimte voor nieuw ondernemerschap. Het bedrijf Emergency Food Boxes ontwikkelde, met het oog op de mogelijk stijgende voedselprijzen en misschien zelfs voedseltekorten bij een no deal, de Brexit-doos: voedselpakketten met een houdbaarheidsdatum van 25 jaar. Meer nog dan ondernemerschap, wakkert de Brexit ondernemendheid aan. Britten worden gedwongen om na te denken over hun levensstijl. Mensen ontwikkelen thuis manieren om zelfvoorzienend te kunnen zijn: zelf groente verbouwen in een moestuin of met een waterfilter regenwater drinkbaar maken.

Hier en daar anticiperen ook Nederlandse ondernemers op de Brexit. Het bedrijf Noviosense ontwikkelt een minuscuul apparaat dat in het onderste ooglid geplaatst wordt en daar glucosewaarden in het traanvocht meet. De sensor communiceert met hun smartphone en geeft een signaal wanneer de waarden opvallend afwijken. Een revolutionaire, patiëntvriendelijke vervanger voor de vingerprik. Een belangrijk aantal van hun leveranciers zit in het Verenigd Koninkrijk. Een Brexit, of een no deal, zou dus serieuze gevolgen kunnen hebben voor deze Nijmeegse Health en High Tech start-up. Chris Wilson, de directeur van Noviosense, maakt zich niet direct zorgen, maar bereidt zich wel voor. Door de onzekerheid rondom de Brexit is hij zich vast aan het oriënteren op Europese leveranciers.

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat een Brexit, en het proces daaromheen, meer bedrijfjes uit Europese bodem zal doen ontspringen. Voor veel bedrijven zal een Brexit juist een rem zijn op werkgelegenheid, internationalisering of groei. Maar de chaos en onzekerheid die ermee gepaard gaan, prikkelen de ondernemendheid in mensen. En meer ondernemendheid is nog nooit slecht geweest voor ondernemerschap. «

Rikus Wolbers // Novio Tech Campus // rikus.wolbers@noviotechcampus.com // www.noviotechcampus.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.