Gepubliceerd op 24 maart 2020

Ontdek de kracht van Duurzaamheidsprofiel.nl in het  hypotheekadviesgesprek

Florius lanceert op 24 maart, samen met Nationale Hypotheekbond en Dutch Media Lab, de website  duurzaamheidsprofiel.nl​. Consumenten kunnen hier via hun postcode+huisnummer gratis een persoonlijk  Duurzaamheidsprofiel van hun (toekomstige) woning downloaden. Dit profiel geeft naast concrete  suggesties voor energiebesparende maatregelen juist ook praktische tips hoe je die voorzieningen gunstig  financiert. Daarmee willen de initiatiefnemers dit onderwerp op de agenda krijgen in het gesprek met de  hypotheek- en financieel adviseur. Want terwijl 80% van de consumenten wel (extra) wil investeren in  isolatie, zonnepanelen of een zuiniger verwarmingssysteem, komt in slechts 8% van de adviesgesprekken dit  onderwerp ter sprake. Zonde, want slim energie-stappen maken kan zorgen voor mogelijk lagere  maandlasten (goed om hier eerst inzicht in te krijgen), meer wooncomfort en minder CO₂ uitstoot.

Wie niets doet ziet zijn energierekening thuis de komende 10 jaar naar schatting met 13% stijgen. Daar  tegenover staat dat de maatregelen waarmee je energie bespaart een stuk betaalbaarder zijn dan voorheen. En  effectiever. Volgens een vergelijking van de Nationale Hypotheekbond is een investering tussen de 3,5 en 14  jaar terugverdiend, afhankelijk van de situatie en maatregel. “Daarmee is een rendement van 7 tot 30%  haalbaar, flink meer dan wat een spaarrekening op het moment oplevert. Via de combinatie postcode +  huisnummer schat het Duurzaamheidsprofiel per maatregel in of deze mogelijk is en met welk rendement.  Daarnaast geeft het handvatten voor een goed adviesgesprek over de financiering hiervan. Daarmee voorziet  het in de behoefte van veel woonconsumenten én overheidsinitiatieven rondom het Klimaatakkoord.”, aldus  directeur Jeroen Oversteegen.

Energie besparen? € 9.000,- extra voor je hypotheek

Niet elke (toekomstige) huiseigenaar heeft een paar duizend euro ‘over’. Dat geldt zeker voor veel starters op  de woningmarkt. Die moeten al met eigen geld de bijkomende kosten rond de aanschaf van een huis betalen.  Banken mogen wettelijk namelijk nog maar maximaal 100% van de taxatiewaarde als hypotheek aanvaarden.  Investeer je in ‘energiebesparende maatregelen’ dan maakt de overheid daarop nu een uitzondering. Je leent  dan tot € 9.000,- extra via je hypotheek en in bijzondere situaties zelfs meer. Niet alleen mooi voor starters,  voor doorstromers geldt hetzelfde. Zelfs wie niet verhuist, kan soms een aanvullend ‘duurzaam’ hypotheekdeel  aanspreken.

Een aantal banken gaat een stapje verder en biedt rentekorting en andere gunstige voorwaarden bij een  duurzame hypotheek of zuinige woning. Ook buiten hun hypotheek om kunnen woningbezitters bij steeds meer  banken voordeliger ‘duurzamer lenen’ als ze geld nodig hebben voor het verduurzamen van hun woning. Dat  kan onder andere bij Florius. Daarnaast is Florius een van de eerste geldverstrekkers die  Duurzaamheidsprofiel.nl mede mogelijk maakt. Andere partners zijn o.a Intersoftware en FasterForward. De  overtuiging van alle betrokken partijen is dat het zowel de consument als intermediair zo makkelijk mogelijk  gemaakt moet worden om verduurzaming te bespreken in de aankoopfase van een nieuwe woning. Want dat is  hét moment om je huis te gaan verduurzamen. Gezien het belang zijn andere aanbieders welkom zich hierbij  aan te sluiten.