Gepubliceerd op 20 juni 2019

Ondernemen of musiceren?

“Overdag werkt hij als manager engineering, maar ’s avonds als hij thuis komt dan..”. Zo zou de Belgische presentator Jambers u graag meenemen in een spannend verhaal. Dit verhaal is minstens zo aantrekkelijk.

Mijn grote hobby is musiceren. Ik speel bij muziekvereniging Harmonie De Club uit Didam. Onze vereniging krijgt ondersteuning via de Liemerse Uitdaging in de vorm van materialen en middelen vanuit het bedrijfsleven. Deze maatschappelijke betrokkenheid is voor onze vereniging essentieel. De ondernemer helpt de vereniging.

Iedere woensdag repeteren we met 60 muzikanten en geven we meerdere concerten per jaar. Onder de bezielende leiding van dirigent Römanö Mediati worden 60 individuen gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Dit gaat hand-in-hand met de gezelligheid binnen de vereniging.

Niets bijzonders toch? Maar als je dit nu eens vergelijkt met een onderneming van 60 medewerkers? De leidinggevende komt op zijn werk, alle collega’s gaan staan en samen ontvangen ze applaus van de klanten. De componist heeft een duidelijk ‘beleid’ geschreven. De leidinggevende kan dit beleid overdragen aan de medewerkers middels duidelijke aanwijzingen maar ook door ze vrijheid te geven voor eigen invulling. De medewerkers hebben het juiste instrument en de juiste bladmuziek, passend bij hun behoefte en vaardigheden. Samenspel, naar elkaar luisteren, elkaar de ruimte geven, aanmoedigen, gevarieerd programma. Allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat medewerkers genieten en de klanten kippenvel krijgen, met een staande ovatie aan het eind. Herkenbaar?

Deze vergelijking tussen ‘Bedrijf bv’ en ‘Orkest bv’ hebben we gedeeld met o.a. Rotary Zevenaar, MKB Montferland en Lindus. Tijdens de presentatie laten we de overeenkomsten en verschillen zien en horen en hebben een aantal ondernemers zelf de gelegenheid gehad om als echte Maestro ons orkest te mogen leiden. Een leuke en leerzame ervaring waarbij de rollen nu eens omgedraaid zijn.

De ondernemende maatschappelijk betrokken muziekvereniging ‘helpt’ de ondernemers, en dat klinkt als muziek in de oren!

Pascal Bos Manager engineering
@JAZO Zevenaar Muzikant
@De Club Didam Betrokkene
@De Liemerse Uitdaging