Ocean Sole: jaag niet op wilde dieren, maar op plastic!

19 september 2017 14:02

Ocean Sole: jaag niet op wilde dieren, maar op plastic!

Jaarlijks worden er duizenden dieren in Zuid-Afrika gedood door jachttoeristen. De Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodschoot en de Duitser die een van de grootste olifanten van Zimbabwe doodde zijn maar enkele voorbeelden. Daar heeft social enterprise Ocean Sole een oplossing voor bedacht: jaag niet op wilde dieren, maar op plastic!

De kleurrijke kunstwerken van Ocean Sole zijn niet alleen maar mooi. Achter de vrolijke dieren zit ook een goed verhaal. Ocean Sole is namelijk kunst van gerecyclede teenslippers uit Kenia. Teenslippers zijn het meest gedragen schoeisel ter wereld en worden vooral veel in ontwikkelingslanden gedragen. Deze landen hebben veelal geen goed afvalverwerkingssysteem, waardoor de slippers doorgaans in de natuur en uiteindelijk in de oceanen terechtkomen. Ocean Sole geeft de teenslippers een tweede leven. De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt door medewerkers van Ocean Sole; het creatieve team van ambachtslieden maakt hier vervolgens de mooiste beelden van.

'Op kleine schaal grote problemen aanpakken'

Dankzij Nicholas Ninaber van Eijben, mede-eigenaar van distributeur Nic&Mic, komen de beelden naar Nederland: “Waarom zou je een wild dier aan de muur hangen als er zo veel plastic is waar iets moois van gemaakt kan worden? Ik geloof sterk in het ‘trade not aid’-concept. Op kleine schaal pakken we grote problemen aan. Het is mooi om zo een steentje bij te kunnen dragen aan een eerlijke, schonere wereld.” De inmiddels meer dan zeventig Keniaanse ambachtslieden ontvangen een eerlijk inkomen voor hun kunst en ruim zevenhonderd Kenianen leven van de werkzaamheden van Ocean Sole. Jaarlijks worden er zo’n 500.000 teenslippers gerecycled. Daarnaast worden educatieve projecten opgezet om de lokale bevolking te informeren over het belang van recycling.

De diervriendelijke jachttrofeeën van Ocean Sole zijn onderdeel van een bonte collectie handgemaakte kunstwerken. Olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer dieren van de Afrikaanse savanne komen tot leven dankzij de teenslippers. De beelden zijn er in verschillende maten en prijsklassen ‒ van kleine beelden tot indrukwekkende, levensgrote tailormade creaties op aanvraag.

Over Nic&Mic

Nic&Mic staat voor Nicholas en Michael Ninaber van Eijben. In 2014 zijn ze begonnen met de distributie van de Ocean Sole-kunstwerken, nadat Michael deze tijdens zijn stage in Kenia ontdekte en op slag verliefd werd. Dankzij een succesvolle crowdfunding-campagne konden de broers aan de slag met het verspreiden van de kleurrijke beelden. Jaarlijks worden er (tien) duizenden kilo’s aan teenslippers opgeruimd en verwerkt tot de kleurrijke safaribeelden. De beelden worden gemaakt door Keniaanse ambachtslieden, die voor hun handwerk een eerlijk inkomen ontvangen. Voor meer informatie kunt u hier terecht.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.