Nieuw innovatiecentrum voor chipindustrie op Novio Tech Campus

20 juni 2018 10:25

Nieuw innovatiecentrum voor chipindustrie op Novio Tech Campus

De Nederlandse chipindustrie staat voor een continue uitdaging: kennis van fundamenteel onderzoek vertalen naar concrete technologische producten. Het Nijmeegse antwoord hierop is het Chip Integration Technology Center (CITC), open innovatiecentrum voor een nieuwe generatie chips. Barry Peet (BCSEMI NL), Joep Stokkermans (Nexperia) en Theo Rasing (Institute of Molecules and Materials), over het belang en de vorderingen van dit nieuwe innovatiecentrum in Nijmegen.

Volgens de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO), is Nederland een van de grote spelers op de wereldmarkt voor chips. Met een marktaandeel van meer dan 20 procent, bevatten bijna alle chips ter wereld een Nederlands onderdeel of zijn ze met Nederlandse machines gemaakt. De kracht van de Nederlandse chipindustrie is deels te danken aan Philips. In 1984 ontstond ASML, marktleider op het gebied van chipmachines, uit een joint venture van ASM International en Philips. De voormalige halfgeleider divisie van Philips verzelfstandigde en vormde het inmiddels succesvolle NXP Semiconductors. Uit NXP Semiconductors ontstonden vervolgens Ampleon (2015) en Nexperia (2016). Naast deze ‘erfenis’ van Philips, ontwikkelde Nederland in de afgelopen decennia een sterk ecosysteem, waarin chipbedrijven floreren tot organisaties van wereldklasse. En dat moet zo blijven, dachten verschillende partijen binnen dit ecosysteem.

Kloof overbruggen

Barry Peet, directeur van Business Cluster Semiconductors (BCSEMI NL), ziet een nieuwe uitdaging voor de Nederlandse chipindustrie: “Er zit een grote stap tussen een PhD’er die in vier jaar tijd één sample produceert en een commerciële organisatie die dit op een schaal van miljoenen of miljarden per jaar doet. Dit verschil wordt ook wel de Valley of Death genoemd: een kloof tussen theoretisch werkbare modellen en praktisch toepasbare producten. Als clusterorganisatie van de Nederlandse chipindustrie hebben we daarom het voortouw genomen in de ontwikkeling van een open innovatiecentrum: het Chip Integration Technology Center (CITC). In het CITC leggen we de link tussen fundamenteel onderzoek en nieuwe technologische producten. In plaats van een Valley of Death, realiseren we zo een ‘Bridge to the Future’.

Kennis delen

Hoewel het CITC nog in de ontwikkelingsfase zit, liggen er al verschillende vraagstukken vanuit de praktijk. “De chip, en daarmee ook de verpakking ervan, wordt steeds kleiner”, vertelt Joep Stokkermans, innovatiemanager bij Nexperia. “De huidige techniek is nog niet ingespeeld op dit nieuwe formaat chip, waardoor er vraag is naar technologische oplossingen op het gebied van chipmachines. Bij Nexperia maken we die machines zelf, maar wij zijn niet de enige met deze vragen. In het CITC krijgen we de kans om samen met andere chipbedrijven aan slimme oplossingen te werken en op deze manier het risico, maar ook de kennis, te delen.”

De kennis, voor het beantwoorden van deze vraagstukken, ligt bij kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. Theo Rasing, directeur Institute for Molecules and Materials (Radboud Universiteit), ziet in het CITC de kans fundamenteel onderzoek in te zetten voor technologische ontwikkelingen: “Op het moment zijn we bezig met het onderzoeken van een vraagstuk op het gebied van fotonica. We proberen een energiezuinige methode te ontwikkelen, waarin we magnetische bits schrijven met behulp van hele korte lichtpulsen. De uitdaging is nu om dat ook naar de praktijk te brengen, waarbij we twee soorten chips met elkaar moeten combineren en integreren. Het CITC zou de uitgelezen plek zijn om het proof of principle te vertalen naar een concept dat uiteindelijk naar de markt kan.”

Denken en doen

Naast het overbruggen van de kloof tussen theorie en praktijk, speelt het CITC in op een andere dringende kwestie in de chipindustrie: het tekort aan nieuw talent. Novio Tech Campus kent een gevarieerd ecosysteem aan chipbedrijven en de Radboud Universiteit zit om de hoek, maar de instroom van nieuw talent vanaf een technische opleiding is niet vanzelfsprekend. “Het CITC zal daarom ingezet worden als een centrum voor talentontwikkeling”, stelt Barry Peet. “Een student die niet direct de stap naar het bedrijfsleven wil zetten, kan eerst onderzoek doen bij het CITC. Hier kan de student een bijdrage leveren aan vraagstukken op het gebied van chipintegratie en tegelijkertijd leren over verschillende aspecten van de chipindustrie. Winst voor beide partijen.”

Peet benadrukt dat het nieuwe innovatiecentrum niet alleen een plek voor universitaire studenten is: “In het CITC zal strategisch nagedacht worden, maar er moeten ook dingen gebeuren. Dit resulteert in een verscheidenheid aan werkzaamheden, die zowel door universitaire als door HBO- en MBO-studenten ingevuld kunnen worden. Daarnaast wordt er buiten de kaders van Arnhem en Nijmegen gedacht. Nieuw talent komt vanuit ‘technische steden’ als Eindhoven en Delft hierheen, en andersom. Maar denk ook aan internationale samenwerking met, bijvoorbeeld, Duitsland en partijen buiten Europa.”

Een innovatieve regio

Stokkermans noemt innovatie als sterk competitief voordeel van de Nederlandse chipindustrie: “In Azië gebeurt een hoop tegen extreem lage kosten. De competitiviteit van Nederlandse bedrijven is voor een groot deel gebaseerd op innovaties, de ontwikkeling van nieuwe technologieën. In Nederland hebben we de infrastructuur en weten we hoe we met een kleine groep mensen tot grote successen kunnen komen. Een uniek voordeel van de regio Arnhem-Nijmegen is dat we met partners uit de gehele waardeketen van de chipindustrie samen kunnen werken, maar ook met universiteiten. Dit laat zien dat we in een relatief kleine regio een bijzonder goede infrastructuur hebben.

Met de ontwikkeling van het CITC zet deze regio nu de volgende stap. De brug tussen fundamenteel onderzoek en de realisatie van nieuwe technologische producten wordt geslagen, de instroom van nieuw talent bevorderd. Bedrijven, kennisinstellingen en overheid werken samen aan verdere versterking van de Nederlandse positie in de wereldwijde chipindustrie. Op deze manier wordt, in de oudste stad van Nederland, gebouwd aan het fundament van de toekomst.

Novio Tech Campus

Transistorweg 7N

6534 AT Nijmegen

Telefoon 024 – 204 90 60

www.noviotechcampus.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.