Gepubliceerd op 15 december 2019

NDIX maakt ondernemers bewust van impact ICT

“Wij willen doordringen in het hoofd en het hart van de mensen om te laten zien wat er met ICT mogelijk is en manieren bieden om daar verantwoord mee om te gaan” vertelt Jeroen van de Lagemaat, directeur van NDIX in Enschede. “En nee, niet alles gaat digitaal – maar digitaal gaat straks wel in alles een rol spelen.”

Elke acht maanden verdubbeling ICT-verkeer

Hij benadrukt dat ICT-ontwikkelingen exponentieel groeien: “Het ICT-verkeer verdúbbelt elke acht maanden, en dat doet het al vijftien jaar. Ik wil mensen laten begrijpen wat dat betekent.

Stel je zet op de middenstip van een voetbalstadion een emmer neer. Daar laat je één druppel water in vallen, dan na een minuut twee, vervolgens telkens na een minuut vier, acht, zestien, enzovoort. In slechts twintig minuten is die emmer vol. En als je het in datzelfde tempo door laat druppelen? Dan staat binnen nog eens twintig minuten het hele stadion tot de nok vol water.”

Om een voorbeeld te geven zegt hij dat alleen Google al op dat gebied elk jaar maar liefst honderd nieuwe producten en diensten introduceert. “Over vijftien jaar zit ICT echt overal. In welke sector je ook werkt, ICT ontwikkelt zich sneller en uitgebreider dan je je kunt voorstellen.”

NDIX is een open en onafhankelijk breedbandnetwerk in Nederland en Duitsland, met als kernactiviteit een (grensoverschrijdende) digitale marktplaats voor alle ICT-diensten. Deze marktplaats koppelt, in een hecht samenwerkingsverband met een vijftigtal glasvezelleveranciers, zo’n 130 ICT-aanbieders met de klanten van NDIX, circa 3500 bedrijven en instellingen.

De ondernemer heeft brains & heart nodig

“NDIX is actief in de zakelijke markt” legt Jeroen van de Lagemaat uit. “Wij willen ondernemers duidelijk maken dat en hoe ICT goed en doeltreffend te gebruiken is. Die ondernemer heeft daarvoor brains & heart nodig: mensen die weten hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan.”

Jeroen van de Lagemaat is bovendien voorzitter van Talent IT Twente: “Als studenten een bijbaantje zoeken, kunnen ze beter aan het werk gaan bij betrokken bedrijven dan vakken vullen bij de supermarkt. Wij bieden studenten dat we ze bij bedrijven laten rondlopen, die we op maat aan elkaar koppelen. Ook voor stages, vakopdrachten of afstuderen. Op die manier kun je vertrouwen winnen en bewustzijn laten ontstaan om te veranderen. Dit vullen we aan met een digitale werkplaats, waarbij studenten scans uitvoeren bij en in de bedrijven zelf om na te gaan waar op de korte en lange termijn voordelen te behalen zijn met digitalisering. En dit kan in de administratie, het werk- en productieproces, maar ook in de producten en diensten die het bedrijf levert.” Daarbij stelt hij dat geleidelijkheid in dit geval van groot belang is, met name in de ontwikkelingen van kleine innovatieve bedrijven.

“Wij willen laten zien dat wij de belangen van ondernemers serieus nemen door bij henzelf aanwezig te zijn” legt hij uit. “Heeft iemand nog andere vragen op dit vlak? De deur staat altijd open. En wie bedenkingen heeft, moet zich zeker melden – ik sta daar te allen tijde voor open.

NDIX bv
Zuiderval 64
7543 EZ  Enschede
tel. 053 – 7114150
www.ndix.net
info@ndix.net

Tekst: Theo Bennes