Gepubliceerd op 27 oktober 2016

De muur tussen werkzoekende en werkgever slechten

Human Resource Management maakt nog veel te weinig gebruik van de voordelen die het internet biedt, zoals transparantie en clouddiensten. Daar komt verandering in nu At Monday en Parley de handen ineen hebben geslagen voor het creëren van een geïntegreerd platform. Bedrijven kunnen onder meer hun eigen mobiliteitscentrum inrichten, e-learning aanbieden aan medewerkers, kandidaten benaderen – en dat alles voor aanzienlijke lagere kosten dan via de afzonderlijke, traditionele kanalen. Na tal van andere sectoren bereikt de disruptie nu ook de wereld van het personeelsbeleid.

Nederland telt zo’n vijfhonderdduizend werkzoekenden. Het merendeel daarvan is onzichtbaar voor werkgevers. Willen ze kandidaten zien, dan moeten ze daar voor betalen, want een vacature plaatsen kost geld. “Er staat een denkbeeldige muur tussen bedrijven en werkzoekenden”, stelt Raymond Diemer, directeur van At Monday. “En platforms die wel open zijn, als LinkedIn, bieden een veel te beperkte functionaliteit. Met At Monday hebben wij het radicaal anders aangepakt. Werkzoekenden willen en moeten gevonden kunnen worden, gratis, voor beide partijen.”

Al tachtigduizend profielen

Een profiel op At Monday biedt ruimte voor documenten als getuigschriften maar ook voor video’s. “Zo kan de werkgever zien dat het meisje met de Turkse naam perfect Nederlands spreekt en van die man van vijftig dat hij representatief is. In plaats van met hagel te schieten en veel tijd en energie kwijt te zijn aan het selecteren van kandidaten op hun cv, kun je direct een eerste, belangrijke schifting maken. Bovendien kun je de kandidaten van je keuze rechtstreeks benaderen, zonder dat een tussenpersoon daarvoor kosten in rekening brengt. Al onze concurrenten willen verdienen aan de match tussen werkgever en werkzoekende, wij niet. En onze aanpak werkt. We hebben in korte tijd al ruim tachtigduizend profielen geactiveerd, dus tien procent van het totaal aantal Nederlandse werkzoekenden.”

Niets staat de toevoeging van steeds meer functionaliteit in de weg. At Monday gaat samenwerken met Parley, dat clouddiensten voor HRM heeft ontwikkeld en aanbiedt. Raymond Diemer vervolgt, “we hebben ook samenwerkingsverbanden afgesloten met grote opleiders, als NCOI en Schouten en Nelissen, om de kandidaten op ons platform in staat te stellen zichzelf doorlopend te ontwikkelen voor een spotifyachtig, dus betaalbaar, bedrag per maand. Het gaat dan om E-learning. We willen werkenden, maar ook managers, faciliteren bij het levenlang leren.”

Vereenvoudigde projectorganisatie

En om het managers nog makkelijker te maken voegen we een assessmenttool aan het platform toe. “Tot nog toe was het de HR-afdeling die zich inspande om na te gaan hoe medewerkers moesten worden bijgeschoold, met ons platform kan HR werknemers zo faciliteren dat zij zichzélf ontwikkelen”, stelt Ron Rombouts, directeur van Parley. “We stellen de werkgever dus in staat de verantwoordelijkheid voor de individuele ontwikkeling meer bij de werknemer zelf te leggen. Maar beide kanten hebben evenveel profijt van deze tool. Parley stelt de klant bijvoorbeeld in staat een afgeschermde community te maken. Stel dat ik werknemer ben van een grote zorginstelling met diverse vestigingen, ik werk nu 20 uur in de week en ik wil naar 40, dan kan ik mezelf binnen de eigen organisatie kandidaat stellen voor een functie –vast of op projectbasis – waarbij die overige 20 uur worden benut. Je kunt als bedrijf dus je interne mobiliteitscentrum opzetten, online. We bieden ook de mogelijkheid de werkorganisatie rond projecten aanzienlijk te vereenvoudigen. Bij grote infrastructurele werken is het een komen en gaan van tijdelijke medewerkers. Traditioneel worden daarvoor, verplicht, introductiedagen georganiseerd: zestig, zeventig man op een bijeenkomst, met directeuren en managers die uitleg komen geven. Via Parley kunnen alle documenten, alle instructievideo’s, veiligheidseisen en welkomstboodschappen online worden gezet en gedeeld met de betrokken medewerkers. Dat scheelt enorm veel tijd en dus kosten.”

Gratis werving & selectie

Parley en At Monday zijn de geesteskinderen van twee ervaren MKB-ondernemers, maar hun initiatief wordt gesteund door belangrijke partijen en grote namen uit de wereld van de HRM, zoals de voormalig CEO van Tempo Team en Yacht. Ook steeds meer overheden en semi-overheden zien de meerwaarde van een dergelijk platform. De gemeente Breda heeft bijvoorbeeld al haar werkzoekenden opgeroepen zich te profileren op At Monday. Maar ook Parley beschikt over een breed pallet van gespecialiseerde bedrijven die hun medewerking aan het platform verlenen, bijvoorbeeld op het gebied van arbo en verzuim, coaching, arbeidsrecht etc. “Het is niet verwonderlijk dat er zoveel belangstelling is voor ons initiatief”, vindt Raymond Diemen. “De wereld van HRM is erg in beweging. Het feit dat Randstad € 400 miljoen wil betalen voor de vacaturesite Monsterboard bewijst wel hoezeer iedereen zoekende is. Het traditionele verdienmodel staat onder druk, en dat gaat er de komende jaren niet op beteren.”

Ron Rombouts durft nog een stap verder te gaan. “Over vijf jaar zullen veel werving & selectiebureaus niet meer bestaan. Waarom zou je als werkgever nog een vijfde van een jaarsalaris betalen als die denkbeeldige muur tussen werkzoekende en werkgever verdwijnt, als de totale transparantie je in staat stelt elkaar veel makkelijker rechtstreeks te vinden?“

Een enorme stap vooruit

Het internet heeft de voorbije jaren de ene na de andere sector opgeschud. De hotelketens kregen te maken met Booking.com en Airbnb, de detailhandel met Bol.com en Amazon, de taxi’s met Uber. Natuurlijk heeft LinkedIn een invloed gehad op de arbeidsmarktcommunicatie, maar de echte omslag staat hier nog te gebeuren. De combinatie Parley/At Monday is een van de eerste platforms die een geïntegreerde en totale dienstverlening in de cloud mogelijk maakt. “Wij stellen bedrijven in staat niet alleen een grote efficiencywinst te boeken maar ook om hun HRM afdeling een enorme stap vooruit te laten maken”, concludeert Ron Rombouts. “Vaste medewerkers zullen zich optimaler kunnen ontwikkelen, tijdelijk en makkelijker van project naar project migreren. Al die slogans die we zo graag gebruiken – ‘een leven lang leren’, ‘menselijk kapitaal laten renderen’ – kunnen dankzij dit platform eindelijk transformeren van half loze kreten in concrete werkelijkheden.”

Voor meer informatie surf naar: www.parley.nl of naar www.atmonday.nl.

Tekst: Jeroen Kuypers / Fotografie: Marco Magielse