Gepubliceerd op 28 februari 2019

Maak jezelf als ondernemer thuis in WordPress

Hoeveel mensen heb jij in dienst of huur je in voor het beheer van je website? In veel gevallen zijn dat er te veel. Een website of webshop bouwen klinkt ingewikkeld en roept associaties op van ICT’ers en wizkids. Daardoor hebben veel ondernemers de neiging om die klus uit te besteden aan een externe partij. Maar dat is onzin.

Doe het zelf

ICT is al lang niet meer alleen voor mensen die moeilijke studies gedaan hebben en hackers op zolderkamertjes. We hebben er allemaal mee te maken. Elke dag. Bijvoorbeeld als je een collega mailt, je LinkedIn bedrijfspagina bijwerkt of een update deelt op Facebook. Dat kun je ook. Het is zelfs zo gewoon dat je er niet eens meer bij stil staat. En als je die dingen kunt, dan kan je ook overweg met het content management systeem (CMS) van WordPress.

Wat is een CMS?

De term content management systeem zegt al genoeg. Het is een middel om de content op je website op een eenvoudige manier te beheren. Je hebt nauwelijks tot geen kennis nodig van HTML. Het CMS zorgt ervoor dat je de website kunt beheren, zonder dat je te maken krijg met de techniek die erachter schuil gaat. Je maakt namelijk gebruik van een soort tekstverwerker, die in het geval van WordPress simpeler en gebruiksvriendelijker is dan Word.

In een handomdraai je eigen website

WordPress is bovendien zo gemaakt dat je ook voor het bouwen van een website nauwelijks tot geen technische kennis nodig hebt. In een handomdraai heb je zelf een mooie site gebouwd, terwijl je het gevoel hebt dat je lekker aan het knutselen bent. WordPress is een open source platform. Dat wil zeggen dat het vrij beschikbaar is voor het publiek. De technische mensen onder ons kunnen allerlei toepassingen en ontwerpen toevoegen, die jij vervolgens weer op een simpele wijze kunt toepassen op je website. Dat maakt het ook nog eens zeer voordelig. Je hebt geen websitebouwers en ICT’ers meer nodig en dat is wel zo efficiënt.

Beheren kun je leren

WordPress is niet alleen simpel in gebruik. Het is ook nog eens mateloos populair. Dat maakt dat er een gigantische hoeveelheid aan documentatie over is. Op websites als WPLounge vind je antwoord op alle vragen die je hebt, Youtube stikt van de tutorials en er worden overal WordPress cursussen aangeboden, die je de kneepjes van het vak bijbrengen. Zo heb je alleen nog een webmaster nodig voor ingewikkelde aanpassingen. Wel zo handig!