Gepubliceerd op 16 oktober 2017

Luchtkwaliteit op de werkvloer verbeteren? Lees deze suggesties!

Heeft u op kantoor regelmatig last van hoofdpijn, keelpijn, droge ogen of een geïrriteerde neus? Dan is het mogelijk dat de luchtkwaliteit op de werkvloer niet optimaal is. Zeker voor collega’s met allergieën kan dit enorm hinderlijk zijn en hen zelfs belemmeren in hun werkzaamheden, maar ook mensen zonder allergie kunnen hier op den duur last van krijgen. Hoe dit komt? In een ruimte met een slechte luchtkwaliteit zijn in verhouding te veel stoffen, schimmels, bacteriën en allergenen te vinden. Heeft u het vermoeden dat de luchtkwaliteit bij u op kantoor verbeterd kan worden? Wij benoemen een aantal handige tips.

luchtkwaliteit op de werkvloer
Luchtkwaliteit meten
Goede luchtkwaliteit kan dus invloed hebben op de werkprestaties van je werknemers. Als u vermoedt dat de luchtkwaliteit verbeterd kan worden, is het verstandig om eerst de kwaliteit te (laten) meten. Een verslechterde luchtkwaliteit kan namelijk meerdere oorzaken – en dus oplossingen – hebben. In dit geval kunt u kiezen voor een luchtmeter, maar u kunt ook een professional langs laten komen voor een advies op maat. Afhankelijk van de oorzaak van de verslechterde kwaliteit beoordelen zij op welke manier de kwaliteit verbeterd kan worden.

Goede ventilatie
Ventilatie zorgt ervoor dat schadelijke stoffen verdwijnen en dat de luchtvochtigheid omlaag gaat. Ventileren is dus altijd een goed idee en is heel eenvoudig; bijvoorbeeld door middel van een open raam, een ventilator of een speciale luchtreiniger. Ook airconditioning heeft vaak een ventilatie optie. Ook wanneer de temperatuur in orde is, is het een goed idee om deze gedurende de dag frisse lucht te laten blazen.

Goede luchtvochtigheid
‘Goede lucht’ bevat vocht, maar natuurlijk niet teveel. Een optimale luchtvochtigheid bedraagt ongeveer 45 – 60%. Zit de luchtvochtigheid op jouw werkplek lager, dan is er sprake van droge lucht. Ligt het percentage hoger, dan is het te vochtig en krijgen schimmels de kans zich snel te ontwikkelen. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog of te laag is binnen uw kantoor, is het een goed idee om een luchtbevochtiger of -ontvochtiger aan te schaffen.

Niet alleen zullen bovenstaande tips zorgen voor een frisse en toegankelijke kantoorruimte zonder nare geurtjes, ook zal u zien dat een verbetering van de luchtkwaliteit aanzienlijk bijdraagt aan de productiviteit van collega’s of werknemers. Uiteindelijk leidt dit tot lagere schoonmaakkosten en een lager ziekteverzuim. Zie de aanschaf van een goed luchtreinigingssysteem dus als een echte investering!