Gepubliceerd op 7 november 2018

Leningen vergelijken voor een nieuwe auto

Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuwe auto te kopen, nieuw als nieuw of in de vorm van een mooie occasion. Welk voertuig het voor jou wordt hangt voor een gedeelte af van je financieringsmogelijkheden. In grote lijnen zijn er drie manieren om een nieuwe auto te financieren: de zogenaamde private lease, een lening of simpelweg je spaargeld.

Private lease

De private lease financieringsmogelijkheid biedt je de kans om een auto aan te schaffen, zonder er daadwerkelijk eigenaar van te zijn. Maandelijks wordt er een vast leasebedrag betaald, waarbij onderhoudskosten, belasting en verzekering inbegrepen zijn. Sommige leasemaatschappijen hanteren ook een zogenaamde “kilometerbundel”: je betaald voor de brandstof, eventuele bekeuringen en extra voor kilometers die je rijdt bovenop de afgesproken bundel. Een leasetermijn varieert tussen één en vijf jaar. Vervolgens kun je de auto weer inleveren of overnemen als eigendom. Het nadeel van private lease is dat je opgebouwde schadevrije jaren verloren kunnen gaan na de langdurige periode zonder “eigen auto”.

Spaargeld

De hoogte van je spaargeld bepaalt welke auto je je kunt veroorloven. Door een nieuwe auto zelfstandig te financieren heb je niet te maken met risico’s; geen afhankelijkheid van kredietverstrekkers of leasemaatschappijen. Ook vanuit belastingtechnisch oogpunt zou het als een slimme investering gezien kunnen worden. Zeker als je beschikt over een grote hoeveelheid spaargeld. Het zit ‘m namelijk in vermogensbelasting, die je over het spaargeld moet betalen dat boven de grens van 30.000 (alleenstaand) of 60.000 (partner) reikt.

Lenen

Het oriënteren op leningen kan lastig zijn. Hierbij is een vergelijking van alle beschikbare opties belangrijk. De looptijd van de lening dient goed aan te sluiten op de levensduur van je aankoop. In dit geval, een lening voor de aanschaf van een voertuig, past doorgaans een looptijd van 60 maanden. Dan kun je kijken welke leenvorm het beste bij jouw situatie past; kies je voor een doorlopend krediet of toch voor de persoonlijke lening. De derde stap is om bij de gekozen leenvorm de inhoudelijke punten te bekijken.

  • Hoogte van de rente
  • Totaalbedrag dat je kwijt bent
  • Maandelijks bedrag
  • Een betalingstermijn overslaan, is dat mogelijk?

Extra tip: kies je voor geld lenen als financieringsvorm voor de aanschaf van je auto, let zeer goed op de algemene voorwaarden en vergelijk deze bij de verschillende aanbieders.