Gepubliceerd op 17 juli 2017

Kennisoverdracht ter versterking van Smart Industry

“Middels hoogwaardige technische bedrijfsopleidingen realiseren wij kennisoverdracht om de maakindustrie verder te helpen”, aldus directeur Jeroen Rouwhof van STODT Toekomsttechniek in Hengelo, de landelijke praktijkopleider voor bedrijfscursussen en BBL-opleidingen in CNC-verspaning, mechatronica en productieautomatisering.

“Wij richten ons met name op ontwikkelingen in de maakindustrie”, vertelt Jeroen Rouwhof. “Er komt weer steeds meer productie terug in Nederland. Dit is een heel positieve ontwikkeling. Het was voorheen aantrekkelijk om bijvoorbeeld in lagelonenregio’s als Azië en Oost-Europa te laten produceren, maar series worden nu vaak kleiner en men vraagt hoge kwaliteit en snellere levertijden, dan is het niet meer rendabel om dat ver weg te laten maken. Hoewel personeelskosten hier wel veel duurder zijn, zijn de machineparken hier up-to-date, geavanceerd, en is men in Nederland sterk in automatisering en hoogwaardige technieken. Hierdoor wordt het prijsverschil steeds kleiner en voordelig om het in Nederland te laten produceren. Deze ontwikkeling vraagt ook veel van de medewerkers.

Vroeger stond je als een CNC-operator aan de machine, nu moet men meer acteren als een procesmanager. Deze persoon zit met CAD/CAM achter de computer en stuurt de machine met automatisering aan, voert productmetingen uit, is allround en kan snel schakelen. Alles gaat straks digitaal.

Nieuwe instroom van personeel is nog steeds heel beperkt. De vergrijzing gaat echter wel door, mensen met ervaring stromen uit. Zittend personeel moet dus continu worden bijgeschoold in nieuwe technieken: ‘Een leven lang leren’ – er wordt een steeds hoger niveau gevraagd. Bovendien is het zaak om zij-instromers vanuit andere branches om te scholen naar techniek. Wij kijken hiervoor goed naar andere branches, waar mensen geschikt voor techniek moeten afvloeien om deze een nieuwe kans te bieden.Een ander spanningsveld is echter dat we in onze toeleverende industrie vaak te maken hebben met relatief kleine bedrijven. Investeren in machines, robots en mensen hangt dan sterk af van je toekomstverwachtingen en orderportefeuille.”

Leerfabriek voor Smart Industry
Hij vervolgt: “Bedrijven moeten dan ook een switch maken. Series zijn vaak geen aantallen van 100.000 stuks meer, het verandert in seriegroottes van tien stuks tot enkel stuk waarbij een snelle levertijd is gewenst. Dat vraagt van bedrijven een enorme omslag: andere machines, CAD/CAM, automatisering, standaardisatie van gereedschappen en processen. Grotere fabrikanten zijn zich daar al eerder van bewust geworden. Maar de kleinere mkb-bedrijven leveren vaak toe aan die eindproducenten, dus daar moet nu ook die stap worden gezet. De ontwikkeling schuift snel op in de keten. Voor die bedrijven zijn er heel veel kansen, en die proberen wij op opleidingsgebied te bieden.”

STODT Toekomsttechniek, een zelfstandig landelijk actief kenniscentrum en hightech praktijkopleider, helpt bedrijven in de maakindustrie hun engineering- en productieprocessen te verbeteren. Voor Smart Industry beschikt STODT over hightech machines, volgens de nieuwste technieken, die ook binnen de bedrijven gebruikt worden, en zet als docenten vakspecialisten uit het bedrijfsleven in. De focus van de opleidingen ligt op de praktijk, deskundige begeleiding en een up-to-date lesprogramma.

Naast ruim 250 praktijkgerichte opleidingen op mbo- en hbo-niveau biedt STODT Toekomsttechniek opleidingen op maat aan, afgestemd op de wensen van de opdrachtgever, ook in-company. Momenteel is STODT flink aan het uitbreiden van haar opleidingsactiviteiten en zet daarom in de regio Eindhoven een opleidingslocatie met praktijkmiddelen op om voor bedrijven in deze regio hoogwaardige opleidingen te kunnen verzorgen. «

STODT Toekomsttechniek
www.stodt.nl

Tekst: Theo Bennes / Fotografie: Wim van ‘t Hoff