Gepubliceerd op 17 december 2019

Kennis verbindt

Boeren parkeren hun trekkers op het Malieveld, bouwvakkers volgen dit voorbeeld en ook in de zorgwereld rommelt het. Recentelijk trokken ook de Nederlandse onderwijzers een dag naar Den Haag, om te protesteren tegen de overvloedige werkdruk, tekort aan salaris en vooral een gebrek aan waardering. In een tijd waarin verbinding harder nodig lijkt dan ooit, is dit laatste iets om bij stil te staan.

Onderwijs is een maatschappelijk bindmiddel. Juist op school komen mensen uit verschillende groepen in de samenleving bij elkaar in de klas, spelen samen en leren elkaar kennen. Het is een multi-sociale melting pot, waar jonge individuen dichter tot elkaar komen en zich kunnen identificeren met elkaar. Ze leren over verschillende ideeën, wereldbeelden, theorieën en dat er vaak meerdere waarheden zijn. Iemand anders is geen afstandelijk object van een andere wereld, maar iemand zoals jij, met familie, vrienden en dezelfde hobby’s. Op deze manier is onderwijs een goed middel tegen stereotypen en stigma’s en brengt het mensen al op jonge leeftijd bij elkaar.

Tegelijkertijd ligt er een bredere opdracht voor iedereen, samengevat in drie woorden: leven lang leren. Ook voor mensen die niet langer onder de leerplicht vallen, liggen er meer dan voldoende mogelijkheden voor onderwijs en ontwikkeling. We moeten onszelf en elkaar blijven prikkelen en uitdagen. Ik roep daarom iedereen op om zelf weer de schoolbanken in te duiken, in welke vorm dan ook, en de verbinding aan te gaan. Haal eindelijk je EHBO-diploma of volg die cursus projectmanagement, juist buiten je eigen bedrijf of kennissenkring. Leer andere mensen kennen en sta open voor nieuwe ideeën! Je bent namelijk nooit te oud om te leren.

Kortom: we moeten (blijven) investeren in onderwijs. Dat lijkt nu te gebeuren, hoewel volgens sommigen druppels op een gloeiende plaat. Daarom moeten we een deel van deze bal ook bij onszelf leggen. Iedereen heeft de individuele verantwoordelijkheid om nieuwsgierig te blijven: naar onderwijs, ontwikkeling en samenwerking. Ongeacht leeftijd, met open blik. Zo kom je in het aankomende jaar vast een docent tegen, en dan hopelijk niet op het Malieveld.

Rikus Wolbers // Novio Tech Campus // rikus.wolbers@noviotechcampus.com