Gepubliceerd op 3 oktober 2017

“Kans op cybercrime-schade groter dan op brandschade?”

Als verzekeringsbedrijf in meest brede zin van het woord is Van Steensel Assurantiën al meer dan een halve eeuw actief in de verzekeringssector. In die periode is er volgens directeur Kees van Steensel veel veranderd. Met name in het laatste decennium, waarin zeker de logistieke sector volledig drijft op ICT. Er schuilt echter ook gevaar: “De gevolgen van cybercrime kunnen het einde van een bedrijf betekenen”.

kees van steensel“Ik vroeg recent aan mijn medewerkers om enkele voorbeelden van logistieke bedrijven – we zijn tenslotte in Rotterdam nietwaar – die de afgelopen periode te maken hebben gehad met cybercrime-aanvallen en hier schade van hadden ondervonden”, zegt Van Steensel. “Dan krijg je een lange lijst, hoor. Cybercrime is voor veel ondernemers nog een ver-van-mijn-bedshow, maar het wordt wel steeds actueler. De gevolgen kunnen enorm zijn, tot aan het einde van het bedrijf aan toe. Het is goed dat met name de logistieke sector in Rotterdam zich daar bewust van wordt, zich daartegen wapent en ook indekt.”

Professioneler
Natuurlijk, hij weet het, bedrijven denken vaak al: ‘Nóg een verzekering, ik heb er al zoveel’. Van Steensel: “En dan komen we nu weer met de boodschap om ook eens goed na te denken over de gevolgschade van falende of gehackte ICT. In ‘de oude economie’ had je aan enkele traditionele verzekeringen wel voldoende, zoals een brand- of aansprakelijkheidsverzekering. Maar de tijd staat niet stil. De georganiseerde cybermisdaad is steeds professioneler aan het worden. Zie jij nog het verschil tussen een echt e-mailbericht of een phishingbericht van een zogenaamde bank? Het is belangrijk dat bedrijven vanaf de top tot op de werkvloer bewust worden van de risico’s van digitale inbrekers. De kans dat je te maken krijgt met cybercrime is vandaag de dag groter dan dat er op je bedrijf brand uitbreekt. Waarom zou je je voor het een wel verzekeren en niet voor het ander, terwijl de schade minimaal net zo groot of misschien nog wel veel groter is?”

Investeer in beveiliging ICT
Goed om dit te benadrukken uiteraard, maar wat moeten bedrijven, bijvoorbeeld dus in die toch al zo kwetsbare logistieke sector (‘alles hangt in deze sector digitaal aan elkaar, ook nog eens internationaal’) dan doen volgens Van Steensel? “Het is niet aan mij om als onafhankelijk verzekeringsbedrijf te verwijzen naar ondernemers die gespecialiseerd zijn in veilige ICT-oplossingen voor de logistieke sector. Maar als ik toch een advies mag geven: als je in zee gaat met een ICT-leverancier, doe dit dan met een professionele partij die over de nodige branchekennis beschikt. Zodat je zeker weet dat ze – voor zover mogelijk in deze markt – van de hoed en de rand weten. Het verandert allemaal zo ontzettend snel, we zitten met elkaar in een soort ratrace. Het is aan ons als bonafide organisaties telkens een stapje voor te blijven of het malafide organisaties minimaal zo lastig mogelijk te maken. En als er dan toch iets gebeurt, waardoor je bedrijf zomaar een paar weken stil kan komen te liggen, zorg dan dat je daarvoor goed ingedekt bent. Meer kunnen we helaas niet doen, helemaal uitsluiten is nu eenmaal onmogelijk.” «

Van Steensel Assurantiën B.V.
Pr. Pieter Christiaanstraat 61 3066 TB Rotterdam
Telefoon 010 – 447 94 60
E-mail info@steensel.nl
www.steensel.nl

Tekst: Fred Louter / Fotografie: Jan Nass