Gepubliceerd op 6 mei 2019

Innovaties, kleine ondernemingen verrassend sterk

Eindhoven, de lichtstad, de stad van PSV en een van de trotsen van het Brabantse land. De regio staat onder meer bekend om het bedrijf Philips, wat in 1891 werd opgericht. Philips is groot geworden met diverse technische innovaties. De regio Eindhoven heeft echter veel meer in huis als het gaat om technische bedrijven en interessante ontwikkelingen op dit gebied.

Grote namen en kleine verrassingen

De regio Eindhoven is een bijzonder gunstige plaats voor bedrijven om zich te vestigen. De regio is goed te bereiken en het kost weinig tijd om de grens met België te bereiken. Het is dan ook niet zo vreemd dat grote bedrijven de regio Eindhoven als thuisbasis kiezen. Het zijn niet alleen grote namen zoals Philips, DAF en VDL die je hier zal aantreffen. Ook kleinere spelers op de markt vestigen zich graag in en rond Eindhoven.

Kleine techbedrijven

Het zijn juiste de kleine techbedrijven die zo interessant zijn om te volgen. Je verwacht misschien grootse innovaties bij een grote onderneming, maar ook kleine ondernemingen zijn hier verrassend sterk in. Vind je de wereld van de technologie interessant, dan zijn het misschien juist die kleine ondernemingen die je in de gaten moet houden. We lichten hier graag de pneumatische cilinder van Tameson toe.

Specialist in fluid control

Kleine technische ondernemingen laten zien ook groot te zijn in innovatie. Tameson is bijvoorbeeld gespecialiseerd in fluid control. Fluid control betekent letterlijk de beheersing van vloeistoffen. In de praktijk houdt een specialist in fluid control zich bezig met het sturen, controleren en beheersen van stromingen. Er zijn veel voorbeelden te noemen waarbij specifieke stromingen beheerst moeten worden. Denk hierbij aan stroming van water in zwembaden en de doorvoer van zuurstof en stikstof in een ziekenhuis. Een specialist in fluid control kan zorgen voor de meest ideale stroming en levert hulpmiddelen aan om deze stroming te beheersen en te controleren.

Wat doet een pneumatische cilinder?

Bij pneumatiek wordt gebruik gemaakt van gassen die zijn samengeperst. Veelal wordt er gewoon samengeperste lucht gebruikt. Het is hierbij van belang dat de lucht die samengeperst is, in een gesloten systeem zit. Een compressor zorgt voor het samenpersen van de lucht. Deze lucht wordt vervolgens door slangen gevoerd waarbij ventielen bepalen hoeveel lucht doorgelaten wordt. Uiteindelijk komt de lucht uit bij de pneumatische cilinder. Deze cilinder zorgt uiteindelijk ervoor dat de aan de cilinder gekoppelde installatie in beweging komt.

De juiste samenstelling

Iedere situatie is uniek. Wil je gebruik maken van fluid control, dan is het belangrijk om heel goed na te denken over welke technieken en materialen je moet beschikken. Alleen met een juiste samenstelling zal het mechanisme werken. Eindhoven en omstreken is de plaats voor technische ondernemingen en de regio investeert dan ook graag in technische bedrijven en opleidingen. Technologie staat immers nooit stil en goed en kundig personeel is van belang Een goed voorbeeld van de investering in technologie is het Brainport Talent & Skills akkoord wat vorig jaar is ondertekend.