Gepubliceerd op 2 mei 2019

‘Hulp hard nodig om statushouders door Europese regels te loodsen op weg naar ondernemerschap’

Veel statushouders hebben een achtergrond als ondernemer in het land van herkomst. Het opzetten van een eigen bedrijf is een logische en efficiënte weg om zelfvoorzienend te worden en onafhankelijk te zijn van een uitkering. Voor (aankomend) statushouders is het moeilijk hun weg te vinden bij het starten van een eigen bedrijf. Hulp hierbij is hard nodig.

Sdu / Lefebvre Sarrut heeft het initiatief genomen om de Immigration Guidance Foundation op te richten. Deze stichting staat voor toegang tot het recht en rechtsgelijkheid en organiseert op 14 mei het mini-symposium ‘Statushouders op weg naar ondernemerschap’ in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Dit symposium is met name bestemd voor beleidsmakers, politici, MVO ondernemers, klantmanagers (COA/gemeenten) en bedrijven.

Tijdens het symposium zal de stichting Immigration Guidance Foundation aandacht vragen voor haar eerste initiatief de Refugees@business app: een app voor statushouders die hen door de juridische regels heen helpt in het succesvol opstarten van een eigen bedrijf. De app moet in de komende periode worden doorontwikkeld met (financiële) hulp van diverse belanghebbenden en sponsoren. Ook zal de eerste Refugee@business Award worden uitgereikt. Een jaarlijkse prijs voor een succesvolle ondernemer met een niet-Westerse migratie achtergrond.

Koninklijke waardering

Prins Constantijn van Oranje is als special Envoy van StartupDelta nauw verbonden met het thema ondernemerschap. De stichting is verheugd met het feit dat hij het project Refugee@business een warm hart toedraagt en zijn bijdrage heeft verleend aan de realisatie van een videoboodschap.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

16:00 uur – 16:10 uur       
Opening door dagvoorzitter Frits Huffnagel

16:10 uur – 16:30 uur    
Wat is refugees@business?
Sabine Matheson (Vice chairman van de Supervisory Board Lefebvre Sarrut en bestuurslid Immigration Guidance Foundation)

16:30 uur – 17:00 uur   
Belemmeringen bij het starten van eigen bedrijf
Tesseltje de Lange (Legal Expert on Migrants & Entrepreneurship, Universiteit van Amsterdam) en Theo Huizing (senior business consultant, Lomax consultancy)

17:00 uur – 18:00 uur     
Paneldiscussie met zaalinteractie
Aan het panel nemen deel: Rahma el Mouden (CEO MAS Dienstverlening en schrijfster van het boek ‘De weg naar de vrijheid’), Mariëtte de Wit (stichting Welzijn Stichtse Vecht/Vluchtelingenwerk), Manou Chen (afdelingsmanager Ondersteuning Ondernemers gemeente Amsterdam), Sinan Cengiz (manager Diensten COA Zuid-Holland/Utrecht) en Christian de Kraker (projectleider Ondernemerstraject Nieuwkomers Groningen)

18:00 uur – 18:10 uur     
Wrap up en afsluiting

18:10 uur – 18:30 uur     
Refugee@business Award
Prijsuitreiking aan een succesvolle ondernemer met een niet-Westerse migratie achtergrond door Sabine Matheson en Rahma el Mouden.

18:30 uur – 19:00 uur     
Netwerken met drankje en hapje

Aanmelden

Wilt u zich nu al aanmelden dan kan dat via het aanmeldformulier.

Overige informatie

Voor meer informatie, speciale wensen voor wat betreft interviews, video en fotografie kunt u contact opnemen met Gunnar Koppelmans, communicatieadviseur Immigration Guidance Foundation, tel 06 12597547 of e-mail immigrationguidancefoundation@gmail.com

Meer informatie over de organisatie Immigration Guidance Foundation vindt u op: www.immigrationguidance.eu.