Gepubliceerd op 21 augustus 2019

Honderd procent financiering door middel van lease

In dit artikel duiken we door middel van een gesprek met Reinier Massaar van Credion Regio Zwolle in de wereld van de lease.

Financiële lease

Massaar steekt direct van wal: “Je hebt twee soorten lease, namelijk financial lease en operational lease; ofwel in ‘goed’ Nederlands: financiële lease en operationele lease. Dat is de eerste hoofdindeling die je kunt maken.”

Hij legt uit dat financiële lease uitsluitend een financiering is: “Je koopt een object; bijvoorbeeld een auto of een machine. Als je het aanschaft, is het daadwerkelijk van jou en je vraagt daar een financiering voor in de vorm van een lease.”, aldus Massaar: “Het is een lening met een looptijd van een x-aantal jaren waar je rente voor betaalt. Het is een honderd procent financiering op een object wat ook op de balans van je bedrijf staat.” Hij benadrukt dat het belangrijkste kenmerk van financiële lease is, dat het bedrijfsmiddel wat je aanschaft ook daadwerkelijk van jou is.

Operationele lease

Bij operationele lease heb je diezelfde machine ook in je bedrijf staan, maar is het niet je eigendom. De machine is dan van de leasemaatschappij en jij hebt ‘m feitelijk in bruikleen. Het voordeel van operationele lease ten opzichte van financiële lease is, dat je je maandelijkse termijnen betaalt en verder geen kosten hebt aan onderhoud en eventuele reparaties. Bij financiële lease komen die kosten er automatisch wel bij, omdat het gefinancierde object ook daadwerkelijk je eigendom is. Massaar: “Operationele lease komt vaak voor bij kopieerapparaten”.

Vendor leasing

Het leasecontract kan ook tot stand komen door tussenkomst van een verkoper of leverancier van het product. In dat geval noem je het vendor leasing. Massaar: “Wat je tegenwoordig veel ziet is dat ondernemers klanten krijgen die zeggen ‘Ik wil dat product van jou wel hebben, maar ik kan het niet betalen. Kan ik het ook per maand betalen?’ De vendor lease wordt dan gesloten met de ondernemer. De financiering wordt gesloten óp de klant, maar de verantwoordelijkheid richting de leasemaatschappij en het terugkooprecht ligt bij de ondernemer. Voor veel bedrijven is dit een mooie leaseconstructie, omdat ze daarmee hun eigen sales kunnen promoten.”

De toegevoegde waarde van Credion

Voordat je als ondernemer de lease aangeboden krijgt, vindt er uiteraard een financiële analyse van je bedrijf plaats om te kijken of je onderneming kapitaalkrachtig genoeg is om de leasetermijn te betalen.

Bij de financiële analyse komen we automatisch terecht bij de toegevoegde waarde van een Credion adviseur. Massaar: “Wij kijken wat je aan documentatie allemaal nodig hebt, of je het kunt betalen en bij welke leasemaatschappij we de beste voorwaarden voor jou kunnen realiseren. Er zit niet alleen prijsverschil in financiële en operationele lease, maar je hebt ook verschillen in aflossingsstructuren etc. En als je met een specialistische machine te maken hebt, is het wel een maatwerkproces om te kijken hoe het zit met de aanschafwaarde ten opzichte van de boekwaarde over een x-aantal jaren en wat voor leasetermijnen daar tegenover gesteld worden”.

Weten waar voor u de kansen liggen?

Door het grote aanbod van verschillende financieringsvormen is het niet altijd duidelijk welke financieringsvorm voor u het meest geschikt is. Wij helpen u hier graag bij. Neem contact op met een Credion adviseur bij u in de regio voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Credion is een landelijk opererende financieringsorganisatie, met ruim zestig vestigingen, die in 2001 is opgericht. Door een uitgebreid netwerk van meer dan negentig geldverstrekkers, kan Credion altijd een bedrijfsfinanciering tegen gunstige condities regelen.

Reinier Massaar is sinds april 2019 de  adviseur voor het MKB in de Regio Zwolle.