Gepubliceerd op 9 november 2020

Hoe vorm ik een goed kerstpakket?

Het is weer zover. De tijd gaat sneller dan we allen kunnen bijhouden, dus voor je het weet staat kerst weer voor de deur. Het moment van cadeautjes, vrije dagen en dineren met je schoonfamilie is weer een feit. Ook voor werkgevers staat er weer een bepaalde zaak op de planning tijdens deze periode: het kerstpakket. Aan welke eisen voldoet zo’n pakket en is dit als werkgever gemakkelijk zelf samen te stellen?

Bedrijf en kerstpakket

De bedoeling van een kerstpakket is om werknemers of vrijwilligers te bedanken voor de inzet van het afgelopen jaar. Het is uiteraard het leukst om je kerstpakket te ontwerpen met dezelfde normen en waarden als die van je bedrijf. Wanneer je bedrijf bijvoorbeeld probeert zo duurzaam mogelijk te zijn, is het erg leuk als dit terug komt in het kerstpakket. Zo kun je dan bijvoorbeeld alleen maar duurzame of ‘fairtrade’ producten gaan gebruiken. Mocht je een autogarage bezitten, dan zijn alle producten auto-gerelateerd. Een thema in een kerstpakket is erg leuk en dit is uiteraard nog leuker als het slaat op iets waar je je dagelijks mee bezig houdt.

Traditioneel kerstpakket

Voor de mensen die weinig inspiratie hebben is er ook altijd nog een traditionele lijst met producten die in vrijwel elk kerstpakket voorkomen. Hier zie je zeer waarschijnlijk de marshmellows en chocolademelk al voorbij komen. De meeste producten zijn ervoor gemaakt om je voorraadkast een beetje uit te breiden en dit is in de kerstperiode altijd wel een leuke extra.

Uitbesteden

Uiteraard bestaat er de mogelijkheid om het samenstellen en verpakken van een kerstpakket uit te besteden. Hiervoor is het handig om een zogeheten kerstpakketten groothandel te benaderen. Er zijn bij groothandels vaak complete partijen te bestellen voor het gehele personeel. In de meeste gevallen is er te kiezen uit een bepaald pakket. Zo is er vaak een klein, middel of groot pakket te bestellen. De pakketten worden vaak gevuld met alles wat tijdens de kerstperiode van pas komt. Denk dan met name aan het uitbreiden van de voorraadkast.

Het is dus best een uitdaging om als werkgever met een kerstpakket te komen dat ook iedereen aanspreekt. Waar warme sokken de ene persoon zullen aanspreken, zal de ander er al zweetvoeten van krijgen terwijl hij er naar kijkt. Het project kerstpakket uit handen geven kan dus best een goede oplossing zijn.

Toch zal een passend geschenk als beloning of bedankje voor de inzet van het afgelopen jaar altijd in de smaak blijven vallen.