Gepubliceerd op 20 juni 2018

Het kantoor van de toekomst

Het personeelstekort in de technische beroepen is niets nieuws. Zeker op dit moment is er meer vraag dan aanbod en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven. Een van de redenen hiervoor is dat de instroom van nieuwe technische werknemers achterblijft. Een kantoorbaan lijkt aantrekkelijker dan ‘de werkvloer’. “Liever achter een beeldscherm, dan achter een machine”, zo wordt er gedacht.

Techniek is fantastisch, het maakt dingen mogelijk. Te vaak wordt techniek voor kennisgeving aangenomen. Wifi, mobiel bellen of internet? Dat is er toch gewoon? Dat het bedacht is, dat het ontwikkeld en doorontwikkeld en gemaakt moet worden, daar staan we te weinig bij stil. Het lijkt wel alsof de afstand tussen gebruiker en de techniek steeds groter wordt en dat daarmee ook de interesse in hoe dingen werken minder wordt. Schroef dingen eens open en kijk hoe het is gemaakt. Hoe mooi het in elkaar zit en hoe slim het is.

Tijdens mijn studie Technische Bedrijfskunde in Eindhoven werd ik opgeleid tot ‘manager’. Ik leerde denken in bedrijfskundige processen en verzamelde kennis die ik in mijn latere werk nodig kon hebben. Toch was het, achteraf gezien, misschien niet verkeerd geweest om eerst ‘een echt vak’ te leren. Iets met elektro, chemie of werktuigbouw. Technische vaardigheden, zoals het kunnen ontwerpen of maken van elektronische circuits, machines of gebouwen kun je nog leren als je jong bent. Dan ben je nog lenig genoeg om het allemaal te snappen. Als je ouder wordt, lukt dat niet meer zo makkelijk. Een slimme technicus worden als je altijd manager bent geweest, lijkt redelijk kansloos. Maar manager worden als je technisch bent opgeleid, ach, dat kan altijd nog. 

Kantoorwerk wordt steeds meer overgenomen door computers. Meer en meer zijn het algoritmes die bepalen wat er gaat en moet gebeuren. Dingen ontwerpen en maken, dat blijft mensenwerk. Het wordt ook anders in de productieruimten. Als je naar de huidige productieomgeving kijkt, dan verandert die in hoog tempo. Geen grijze fabrieken meer, maar mooie heldere gebouwen met een High Tech machinepark. Het wordt schoner, slimmer en socialer. Je kunt wel zeggen dat de werkvloer het kantoor van de toekomst is. Als ik de keuze nog eens moest maken, dan wist ik het wel! «

Rikus Wolbers
Novio Tech Campus
rikus.wolbers@noviotechcampus.com 
ww.noviotechcampus.nl