Het echte kapitaal zit in de cloud

24 april 2017 09:16

Het echte kapitaal zit in de cloud

Ondernemers zijn nog te vaak onwetend over de gevaren die op de loer liggen bij het versturen van digitale informatie, zegt algemeen directeur Ben Rinkel van ECS International in Zwaag. Hij noemt meer bewustwording noodzakelijk. “Reputatieschade kan een bedrijf ruïneren.”

Het is, bekent hij halverwege het interview, zijn grootste zorg van dit moment: de onwetendheid in het mkb als het om ‘data’ gaat. “Hoe vaak ik het niet meemaak”, zegt hij: “Ondernemers die de cijfers op de mail zetten naar de boekhouder. Of een pdf-bestand met de jaarstukken of digitale bankafschriften uitwisselen via gratis clouddiensten als WeTransfer of Dropbox. Het is aan de orde van de dag. En als je vraagt waar ze mee bezig zijn, dan kijken ze je aan alsof ze water zien branden. Krijg je antwoorden als: ‘Maar ik kan dit toch gewoon e-mailen? Het gaat altijd goed’.”

Negen van de tien keer is dat ook het geval, zegt hij. “Tot die ene keer, als informatie in verkeerde handen valt en je wordt geconfronteerd met afpersing en chantage. Reken maar dat je de klos bent. De impact van reputatieschade is enorm. Het sloopt je geloofwaardigheid en dat is funest voor ondernemingen. Het kan je ruïneren. Hacken, beveiligingen kraken, data onderscheppen: het is een koud kunstje. En het gaat alleen maar vaker gebeuren. De hoeveelheid digitale data breidt zich ongekend snel uit, denk ook aan alle apparaten die digitaal en van afstand worden aangestuurd, van thermostaten en slimme meters in huis tot zelfrijdende auto’s. Over twee jaar is de wereldvoorraad aan data tweemaal zo groot als nu.”

Beveiligen

De crux is beveiligen, een kunstje waar Rinkel zich met ECS International (negen medewerkers, exclusief flexibele schil) al bijna twintig jaar op richt. Niet door zelf software te ontwikkelen, maar als reseller van oplossingen zoals bijvoorbeeld Managed File Transfer (MFT) en Data Transformatie, die op maat worden geconfigureerd. “We zorgen voor de omzetting van het ene gestructureerde dataformaat (denk aan EDI, EDIFACT, XML en Excel) naar het andere en maken veilige uitwisseling mogelijk. Zo laten we bedrijven op een veilige manier elektronisch met elkaar praten. We zijn er tijdig ingerold en zijn er goed in. We maken nooit reclame. Maar een derde van de Nederlandse overheid draait op onze systemen.”

De uitdagingen op dat terrein worden steeds groter en vragen steeds meer knowhow, zegt Rinkel. Encryptiemethoden (het versleutelen van data) worden complexer, communicatieprotocollen geavanceerder, hackers slimmer, programmeurs beter en computers sneller. Bovendien wordt de wetgeving op het punt van dataprotectie en persoonsbescherming steeds omvangrijker en vertoont de softwaremarkt belangrijke bewegingen richting cloudoplossingen. Daarnaast is het cruciaal voor ondernemers om de inkomende en uitgaande data te managen en te monitoren.

Barricades

Momenteel ligt daar een nieuw zwaartepunt in het werk, aldus Rinkel. “Bijna alle softwarepakketten hebben eigen, afzonderlijke cloudomgevingen. Uit zichzelf communiceren die niet met elkaar. Wij zorgen dat ze dit wel doen, op een veilige, verantwoorde manier. Voor de volle honderd procent zekerheid geven kan niemand. Maar je kunt wel dusdanige barricades opwerpen dat het razend ingewikkeld en buitengewoon kostbaar en tijdrovend wordt om versleutelde data te ontsluiten. En daar zorgen wij voor.”

“Keihard nodig”, noemt hij de ‘digitale hindernisbanen’. “Kijk om je heen en zie wat er gebeurt. Op internet is een levendige handel in creditcardgegevens, accounts op sociale media worden overgenomen en landen proberen elkaars systemen binnen te komen. We hebben in maart niet voor niets met het rode potlood gestemd. Ondernemers moeten beseffen dat hun werkelijke kapitaal in toenemende mate niet op de bank staat, maar in cloudsystemen zit. Dat betekent dat ze moeten zorgen voor een goed hek rondom hun virtuele bedrijfsterrein, en - onze specialiteit - goed moeten managen en monitoren hoe data op een veilige manier in- en uitgaat. “Wereldwijd is de groei in handel van data groter dan welk ander product ook.” Data zijn de olie van de 21ste eeuw. Het is hoog tijd dat iedereen daarvan doordrongen raakt.” «

ECS International B.V.

www.ecsinternational.eu

Tekst: Eric Panhuis / Fotografie: Pierre Mettes

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.