Gepubliceerd op 2 december 2016

Havenwerk is gespecialiseerd in functies binnen havens en industriële logistiek

Veel mensen weten het niet, maar Amsterdam is de vierde haven van Europa. Grondstoffen en goederen zoals koffie, kolen, benzine, graan en cacao worden hier in bulk overgeslagen. Dat gaat in een rap tempo.

Nog altijd zijn er sterke pieken en dalen in het aanbod van werk. Daarom zijn flexibiliteit en vakmanschap hard nodig om de concurrentie het hoofd te bieden. Havenwerk B.V. is dé specialist als het gaat om de gekwalificeerde en multi-inzetbare haven en logistieke vaklieden.

‘Onze bemiddeling vereist goede selectie en inzicht in de specifieke vragen van logistieke bedrijven’ zegt Maarten Barnhard. Sinds september 2016 is hij vestigingsmanager van het derde filiaal van Havenwerk B.V. in Amsterdam. De twee andere vestigingen bevinden zich in Goes en Rotterdam.

De grote havens in ons land kennen een 24/7 arbeidsdynamiek. Er zijn altijd bewegingen, altijd activiteit. Om dat vlekkeloos te laten verlopen zijn mensen nodig. Barnhard: ‘Havenwerk is gespecialiseerd in functies binnen havens en industriële logistiek´. Wij leveren aan de havenbedrijven betrouwbare, gekwalificeerde, flexibele medewerkers. Wat scholen afleveren sluit niet altijd aan op wat wij zoeken. Daarom leiden we de mensen zelf op. Dat kan door training on the job en ook gespecialiseerde training afgerond met een examen en een certificeering.

‘Veiligheid staat voorop,’ vult Havenwerk directeur Ton Veraart aan. We kijken vooral naar houding, is iemand stabiel en betrouwbaar. Onze medewerkers leren bij bedrijven hoe zij bijvoorbeeld een reachstacker moeten bedienen.

Op school leer je dat niet. Na een cursus van twee of drie dagen moet hij een aantal weken of enkele maanden ervaring opdoen op een echt werkterrein. Zoveel ervaring dat de medewerker in alle situaties veilig en bekwaam met die machine om kan gaan. Daarom moet er bij onze klanten ook een bereidheid zijn om samen met ons te investeren in het opleiden van medewerkers. Die investering zit voor een deel bij het bedrijf, een deel bij ons en een deel bij de medewerkers. Op die manier breiden we de pool van gekwalificeerd personeel verder uit.’

Flexibiliteit, continuïteit en kwaliteit

Onze opdrachtgevers kiezen voor flexibiliteit, continuïteit en kwaliteit bij Havenwerk noemen wij dat flexinuïteit! Flexibiliteit spreekt voor zich, maar gaat verder. Logistiek en industrie zijn continue in beweging. Havenwerk is dus ook 24/7 bereikbaar. Operationele vaklieden van Havenwerk zijn flexibel qua werktijden en qua werkzaamheden. Havenwerk leidt medewerkers zo breed mogelijk op in de richting die zij zelf ook ambiëren. Hierdoor hebben wij bijvoorbeeld kraanmachinisten die het normaal vinden om die dag ook ander werk te doen. Of operators die goed met de heftruck overweg kunnen. De flexibiliteit sluit perfect aan op continuïteit. Onze vaklieden zijn in vaste dienst en worden breed opgeleid en ingezet. Hierdoor kunnen onze opdrachtgevers altijd ‘ja’ zeggen tegen hun klanten. Dat is het doel van onze samenwerking. Kwaliteit staat in lijn met veiligheid. Toolbox meetings, certificeringen, luisteren naar medewerkers en klant waarborgen dat onze vaklieden goed en veilig werken.

Medewerkers die veel ervaring hebben met bijvoorbeeld containeroverslag worden getraind in het werken in de bulk en visa versa. ‘Het worden zo allround vaklieden,’ legt Ton Veraart uit. ‘Ze zijn daardoor breed inzetbaar op die tijden dat er in een bepaalde branche alle hens aan dek (en op de kade) gevraagd wordt. Brede inzetbaarheid bespaart inwerktijd en biedt veel flexibiliteit en ontwikkelmogelijkheden voor onze medewerkers.

‘Dat proberen we onze klanten ook duidelijk te maken, onze mensen kunnen meer en verdienen daarom meer. Om die cultuuromslag bij bedrijven te bewerkstelligen is nog wel wat missiewerk nodig.’ voegt Ton Veraart eraan toe. De opzet van Havenwerk B.V. is dat flexwerkers die bereid zijn zich bij te scholen en zich flexibel opstellen uiteindelijk meer kunnen verdienen. Door doelmatig en flexibele inzet werken we dan nog altijd goedkoper dan onze concurrenten’

Dat betekent een upgrade van de uitzendmarkt als geheel.Maarten Barnhard beaamt dat. ‘Er zijn veel uitzendbureaus maar wij hebben toch dit unieke concept. Voor onze klant is dit de oplossing is voor de steeds complexere werkzaamheden, de uitdagende technologie en de concurrentie op de wereldmarkt. Onze economie heeft flexibiliteit nodig, maar veiligheid staat altijd voorop’. «

Tekst: Annette Bleeker // Fotografie: Blinkfotografie