Gepubliceerd op 9 januari 2018

Gezond en fit op de werkplek in 2018

In de media wordt het steeds vaker uitgemeten; wij vertonen te veel “sedentair gedrag”, waardoor zitten nu wordt vergeleken met roken. Wetenschappelijk[1] is aangetoond dat mensen die meer dan 10 uur per dag zitten (thuis, onderweg en op het werk) zo’n 40 tot 60% meer kans maken op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur aaneengesloten per dag zitten.

Dit geldt zelfs voor mensen die ’s avonds sporten. Het sporten na een werkdag is natuurlijk goed en levert gezondheidswinst op. Desondanks verkleint dit niet de kans op sneller overlijden als het gevolg van te lang zitten. De kans blijft net zo groot als bij iemand die nooit sport, maar wel minder dan 8 uur per dag zit. Kortom, tijd voor actie!

Om gedurende de dag van houding te wisselen zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt. Het meest belangrijk is beweging en de mogelijkheid om staand te kunnen werken. Door te gaan staan stimuleer je de doorbloeding van alle spieren en krijgen de hersenen meer zuurstof. Staand werken is snel en makkelijk uit te voeren als men gebruik maakt van een elektrisch verstelbaar bureau, dat voor iedere lengte op de juiste hoogte ingesteld kan worden.

Met behulp van een krukje, stahulp, zitbal of bureaufiets kan er meer variatie aangebracht worden in de werkhouding. Hierdoor wordt voorkomen dat men te lang achter elkaar in dezelfde houding blijft zitten.

Gun jezelf comfort

Staan is belangrijk, maar te lang staan is ook weer niet goed. Dus goed zitten verdiend ook onze aandacht. Tijdens het zitten moet de stoel voldoende ondersteuning bieden om in de correcte houding te kunnen werken. Bij de keuze van een bureaustoel moet rekening gehouden worden met lichamelijke eigenschappen van de gebruiker, zoals lengte, breedte en gewicht, want geen lichaam is hetzelfde! De armsteunen moeten in hoogte en breedte verstelbaar zijn en het liefst ook draaibaar. De rugleuning moet in hoogte en rughoek verstelbaar zijn en voldoende ondersteuning in de lende bieden. Het zitvlak moet voldoende comfort bieden zodat men goed en ontspannen blijft zitten.

Comfort zit hem niet alleen in het zitten, maar ook in het op de juiste manier gebruiken van toetsenbord en muis. Door een toetsenbord en muis te gebruiken die dicht bij het lichaam geplaatst kunnen worden, komen de handen en ellebogen niet buiten de lichaamsbreedte. Hiermee word onnodige spierspanning voorkomen en neemt de belasting op nek en schouders aanzienlijk af. Wetenschappelijk onderzoek en verschillende EMG metingen tonen aan dat de spierspanning met meer dan 50% afneemt bij gebruik van de juiste ergonomische hulpmiddelen. Dus minder kans op nek- en rugklachten en meer comfort!

Backshop in Rotterdam

Vanuit het expertisecentrum in de Noord-West polder te Rotterdam biedt Backshop een totaaloplossing voor uw vraagstukken rondom ergonomische hulpmiddelen en een gezonde werkplek. Met meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren van bedrijven over de preventie van computer gerelateerde klachten en goede opgeleide medewerkers op het gebied van ergonomie, is dit een zeer betrouwbaar adres. In het expertisecentrum kunnen de verschillende hulpmiddelen direct getest worden en ontvangt men advies over het gebruik ervan. Bij specifieke vraagstukken wordt op de werkplek zelf onderzoek gedaan en een adviesrapport geschreven over de inrichting en mogelijke aanpassingen van de werkplek. Online is het volledige assortiment beschikbaar en kan men met behulp van de “Digitale ergonoom” een keuze maken uit de beste oplossing voor eventuele klachten en/of de preventie van RSI. Kijk voor meer informatie op www.backshop.nl

Adresgegevens expertisecentrum Backshop:
Vareseweg 43   3047 AT Rotterdam
T: 010-4702611
E: info@backshop.nl

[1] Arbo platform over gezond en veilig werken