Geld nodig als ZZP'er: dit zijn je opties

15 maart 2019 14:39

Geld nodig als ZZP'er: dit zijn je opties

Wil je als ZZP’er succesvol worden, dan is het belangrijk om kansen te zien en deze ook te benutten. Om je onderneming uit te breiden en te laten groeien, kan het nodig zijn om te investeren in (on)roerende zaken. Investeringen vragen echter vermogen, en dit hebben niet veel ZZP’ers. Bovendien hanteren zakelijke geldverstrekkers vaak een minimumomzet per jaar die hoger is dan veel ZZP’ers halen. Hoe je toch aan de benodigde financiële middelen kunt komen? Hieronder noemen we vier opties als je als ZZP’er geld nodig hebt.

Voorwaarden als je geld wilt lenen als ZZP’er

ZZP’ers hebben in tegenstelling tot mensen in loondienst geen vaste inkomsten. Daarnaast is er niet altijd een vangnet als ze tijdelijk geen inkomen hebben, ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Banken zijn daarom erg terughoudend om krediet te verstrekken aan ZZP’ers. Nu er echter al meer dan een miljoen ZZP’ers zijn en dit aantal nog steeds jaarlijks groeit, bieden geldverstrekkers toch steeds vaker financieringen aan. Wil je geld lenen als ZZP’er, dan is in de meeste gevallen een minimumleeftijd van 25 jaar vereist, moet je onderneming bij de KvK ingeschreven staan en dien je over de afgelopen drie jaar de jaarrapporten aan te leveren. Welke financieringsopties zijn er?

1.      Starterslening van Qredits

Qredits is een onafhankelijke en private kredietverstrekker die samenwerkt met zowel de overheid als grote Nederlandse banken. Banken zoals Rabobank, ING en Triodosbank helpen met de financiering en geven coaching en advies. De overheid staat garant voor de leningen, waarbij het gaat om kredieten tot 50.000 euro. Gericht op start-ups.

2.      Innovatiekrediet van RvO

Heb je een innovatief idee, maar geen geld voor het klinische of technische ontwikkeltraject? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een Innovatiekrediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Jaarlijks is voor beide typen ontwikkeltrajecten een bepaald budget beschikbaar, in 2019 gaat het bij beide om 30 miljoen euro. De vraag naar een krediet is groot, en je loopt kans dat je aanvraag niet in behandeling genomen wordt. Belangrijk is het in ieder geval om te zorgen voor uitgebreid marktonderzoek en een goede voorbereiding.

3.      Privélening voor ZZP’ers

Als je jaaromzet (nog) niet voldoende is voor een zakelijke lening, of je als starter nog niet de benodigde jaarrekening kunt aanleveren, kun je ook een privélening afsluiten. Hierbij kun je kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Zo heb je toch voldoende vermogen om te kunnen investeren. Zodra je langer actief bent en je inkomsten zijn gegroeid, kun je overschakelen naar een zakelijke lening. Let er wel op dat bij een privélening een BKR-toets wordt uitgevoerd, iets dat niet het geval is bij een zakelijke lening.

4.      Crowdfunding

Kun je als ZZP’er geen geld lenen bij een bank en kom je ook niet in aanmerking voor een van de overheidsinitiatieven, dan is crowfunding nog een optie. De peer-to-peer funding is vooral geschikt voor producten of diensten waarnaar grote vraag is. Er zijn diverse platformen waar je mensen kunt vragen je project mee te financieren. Investeerders kun je belonen met bijvoorbeeld aandelen, het product of dienst zodra dit ontwikkeld is of terugbetaling van de investering (eventueel met rente).

Succes met het regelen van een financiering zodat als ZZP’er je onderneming kunt laten groeien!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.