European Green Capital Award - Gemeente Nijmegen bespaart energie in eigen gebouwen

8 maart 2018 10:50

European Green Capital Award - Gemeente Nijmegen bespaart energie in eigen gebouwen

De doelstellingen van Crijns Energy Controlling sluiten naadloos aan bij de gemeente Nijmegen als European Green Capital 2018. Het ingenieursbureau houdt zich, voor de utiliteitsbouw, namelijk bezig met energiebesparing en verbetering van het binnenklimaat. De diensten van Crijns Energy Controlling leveren al gauw een jaarlijkse energiebesparing van 20 tot 30 procent op. 
Dat tikt aan als het gaat om de enorme energierekeningen van gebouwen, scholen of ziekenhuizen en zo ook voor enkele grote gebouwen van de gemeente Nijmegen.

Crijns Energy Controlling biedt energiebesparing als dienstverlening aan. Het gaat hierbij niet om bouwkundige maatregelen, zoals dubbelglas of dak- of gevelisolatie, maar om een slim samenspel tussen de verwarming, koeling en ventilatie die het energieverbruik 
in een gebouw bepalen. “Natuurlijk hebben we te maken met de bouwkundige factoren van een gebouw”, vertelt Harry Crijns.

“Maar ook met het gebruik en het aantal personen in het gebouw. Vergeet daarbij niet de plaatselijke weersverwachting. Al deze factoren beïnvloeden het energieverbruik in een gebouw. Het energiebeheer wat wij aanbieden gaat veel verder dan op tijd de thermostaat ’s ochtends op 21 graden zetten”, weet Crijns.

Harry Crijns constateert dat in veel 
gebouwen flink gestookt wordt. Tot het te warm is en dan moet er weer gekoeld 
worden. Dat kan efficiënter, weet hij. “Als je 
het temperatuurverloop gedurende de dag weet, dan kan je daar op anticiperen en hoef je minder te stoken. Zon die door komt, een regenfront, ze zijn van invloed op de binnentemperatuur.” Het bedrijf beschikt over de weersverwachting per postcode en kan daarmee zeer nauwkeurig anticiperen op buitentemperatuur, luchtvochtigheid en andere factoren die het binnenklimaat bepalen.

Klimaatbehandeling

Er zijn nog meer factoren die het bedrijf mee laat wegen om een lager energieverbruik te realiseren. Zo zal meer energie nodig zijn voor verwarming bij een lage bezettingsgraad dan als iedere werkplek benut wordt (mensen zijn ook warmtebronnen) en alle pc’s en printers volop in bedrijf zijn. De politieke avonden in het gemeentehuis bijvoorbeeld, als zo’n 150 personen in en rond de hal aanwezig zijn, vragen om een andere instelling van de klimaatinstallatie. 
Dan zorgen de vele aanwezigen voor een deel van de verwarming en wordt het gauw te warm. “Er zijn ook kantoorgebouwen die een hele lage bezettingsgraad hebben op bijvoorbeeld woensdagmiddag en vrijdag. Op die dagen zou je een verdieping niet kunnen gebruiken en daar een lage temperatuur aanhouden”, vertelt Harry Crijns.

Voor de energiebesparende maatregelen zijn geen ingewikkelde technische aanpassingen nodig. De bestaande apparatuur kan bediend worden met eenvoudig te plaatsen software en een eigen communicatiesysteem zodat de privacy van de gebouweigen communicatie gerespecteerd wordt. Crijns Energy Controlling wist met deze werkwijze al flinke energiebesparingen te realiseren in gebouwen van de gemeente Nijmegen, zoals het stadhuis en het Dienstencentrum, maar ook in de Openbare Bibliotheek en Het Regionaal Archief aan de Mariënburg en het UWV werkbedrijf aan de Nieuwe Dukenburgseweg.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen staat de patiëntveiligheid voorop. Er wordt druk geventileerd om het binnenklimaat van voldoende zuurstof te voorzien. Dat gebeurt met buitenlucht, waarin ook uitlaatgassen en ziektekiemen zitten. Door middel van het ioniseren van deze ventilatielucht komen micro-organismen niet tot ontkiemen en kan volstaan worden met minder, energiezuiniger ventileren. De ziekenhuizen van Tongeren en Aalst in België en het VU Medisch Centrum van Amsterdam en het UMC Maastricht tonen concrete belangstelling voor deze techniek. “Ziekenhuizen hebben een gigantisch energieverbruik”, weet Harry Crijns, “Twintig procent energiebesparing scheelt al gauw tonnen op de eindafrekening. Doen of niet doen?” «

Crijns Energy Controlling

www.energycontrolling.eu

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.