Een dagvaarding versturen: zo gaat dat in zijn werk
19 december 2019 10:14
Stel, je hebt een service verleend of een product geleverd en de ontvanger weigert je hiervoor te betalen. Je stuurt een aantal herinneringen, hebt regelmatig contact maar de betaling komt er maar niet doorheen. In dit geval kan het makkelijk zijn om de zaak voor te laten komen bij de rechtbank: en dat begint allemaal met het versturen van een dagvaarding. Maar hoe gaat dit proces eigenlijk in zijn werk en waar moet je rekening mee houden? We leggen het je graag uit!
1. De dagvaarding
Voordat de zaak daadwerkelijk voor de rechter komt moet er een dagvaarding opgesteld worden. Je kunt hier een dagvaarding voorbeeld voor gebruiken of dit uitbesteden aan een andere partij. De wet geeft je de mogelijkheid om je dagvaarding zelf op te stellen: maar het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat dit correct gedaan wordt zodat de dagvaarding op een later moment niet nietig verklaard kan worden omdat deze onvolledig blijkt te zijn. Je zult in een duidelijk voorbeeldcontract terugzien dat een goede dagvaarding uit drie onderdelen bestaat: de formaliteiten en administratieve gegevens, het inhoudelijke middenstuk en de uiteindelijke eis.
2. De onderdelen van de dagvaarding
De dagvaarding begint dus met de formaliteiten en administratieve gegevens. Hieronder vallen bijvoorbeeld de naam en de woonplaats van zowel de gedaagde als de eiser. Daarnaast moeten ook de adresgegevens van de rechtbank waar de gedaagde zich moet melden duidelijk zijn. Vervolgens volgt het inhoudelijke middenstuk: het onderdeel waar de gronden van de eis vermeld worden. Waarom zou de rechter de vordering aan jou toe moeten wijzen? In dit onderdeel leg je de situatie uit en voeg je bewijsmiddelen zoals foto’s of getuigen toe. In sommige gevallen kan hier ook het verweer van de gedaagde opgeschreven worden. Je sluit de dagvaarding uiteindelijk af met de eis: het onderdeel waarin jij beschrijft wat je van de recht wilt. Zorg er natuurlijk voor dat de eis realistisch en acceptabel is zoals bijvoorbeeld de betaling van je factuur.
3. Het afleveren van de dagvaarding
Wanneer je de dagvaarding opgesteld hebt of op hebt laten stellen schakel je een gerechtsdeurwaarder in om deze af te leveren bij de gedaagde. Volgens de wet mag dit alleen op maandag tot en met vrijdag tussen 7 uur ‘s ochtends en 8 uur ‘s avonds gebeuren: en niet tijdens de feestdagen. Mocht er niemand thuis zijn of opendoen, dan wordt de dagvaarding in een envelop achtergelaten voor de gedaagde. Er wordt altijd een kopie achtergelaten bij de gedaagde, en de deurwaarder neemt de originele dagvaarding en een kopie hiervan mee terug. De originele dagvaarding wordt uiteindelijk teruggegeven aan de eiser.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.