Gepubliceerd op 6 februari 2017

Velo-city, een bijzonder event met volop kansen voor de regio

Van 13 tot en met 16 juni 2017 staat er iets bijzonders te gebeuren in de regio. Het grootste fietscongres ter wereld, Velo-city, is te gast in Gelderland. Tussen de 1.700 en 2.000 deelnemers uit maar liefst 80 landen komen in die periode naar Nijmegen en Arnhem, tot groot enthousiasme van beide burgemeesters, wethouders, de Provincie Gelderland én het bedrijfsleven. Dit internationaal aansprekende event biedt volop kansen voor ondernemers die zich bezighouden met mobiliteit, gezondheid en duurzaamheid.

TANDEM NIJMEGEN-ARNHEM
Trots overheerst, sinds Nijmegen en Arnhem in december 2014 concurrenten Stockholm en Lissabon versloegen en samen dit internationale fietscongres binnenhaalden. Het initiatief hiervoor kwam van beide burgemeesters en van de wethouders met mobiliteit in hun portefeuille: Harriët Tiemens (Nijmegen) en Geert Ritsema (Arnhem). Voor alle betrokkenen is het een bewijs dat de twee steden goed in staat zijn samen iets te bereiken.

Met Velo-city profileert Gelderland zich nog meer als uitmuntend fietsgebied met oog voor duurzaamheid. In 2016 kleurde de regio al roze met de succesvolle organisatie van enkele Giro-etappes, Nijmegen is in 2016 en 2017 uitgeroepen tot Fietsstad van Europa en is in 2018 Green Capital van Europa. Met ruim 700.000 inwoners en twee middelgrote steden die samen optrekken, is de Regio Arnhem-Nijmegen een voorbeeld voor andere steden en regio’s over de hele wereld.

ENORME UITSTRALING
Velo-city wordt sinds 1980 georganiseerd, elk jaar in een andere stad. Met het organiseren van dit prestigieuze evenement zijn Nijmegen en Arnhem in goed gezelschap: de Taiwanese hoofdstad Taipei was afgelopen jaar organisator en in 2018 is Rio de Janeiro aan de beurt. Het congres brengt specialisten samen die zich bezighouden met beleidsvorming, de bevordering van fietsprogramma’s en het realiseren van fietsinfrastructuur. De uitstraling is enorm: internationale ingenieurs, ontwerpers, architecten, marketeers, wetenschappelijk onderzoekers, fietsbelangenorganisaties en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven bundelen de krachten met de overheid op alle niveaus om kennis te delen.

Dat alles met als uiteindelijke doel: het gezonder maken van steden. De bevolkingstrek naar de stad is een wereldwijde trend, met als gevolg dat die steden steeds voller raken met auto’s. De fiets is een fantastische oplossing voor dit probleem, maar dan moet fietsen wel goed mogelijk zijn. Tijdens Velo-city 2017 komt die vrijheid om te fietsen – The Freedom of Cycling – aan bod via thema’s als Infrastructure, People, Bikenomics, Urban Planning en Governance.

Hiermee is Velo-city dé kans om te laten zien wat Nederland op fietsgebied realiseert en om de regio te promoten op het gebied van fietsinfrastructuur, toerisme en ondernemerschap.

1.700 AANSPREKENDE BEZOEKERS
De lokale hotels, restaurants en cafés kunnen een flinke impuls verwachten: er worden maar liefst 1.700 tot wellicht zelfs 2.000 bezoekers verwacht in juni. Zij zullen zich voornamelijk ophouden in Nijmegen, waar in De Vereeniging en de Stadsschouwburg het congres plaatsvindt.

De internationaal aansprekende bedrijven en bezoekers krijgen een interessant programma voorgeschoteld. Naast kennisdeling – via onder andere lezingen, workshops en interactieve sessies – krijgen zij de kans om via excursies en outdoor sessies al fietsend kennis te maken met bijvoorbeeld de Hoge Veluwe en om het gemak en belang van snelfietspaden te ervaren.

Daarnaast zijn er diverse evenementen,zoals de welkomstreceptie in het Nederlands Openluchtmuseum, een feestelijke Mass Bike Parade – een 20 kilometer lange fietstocht rond Nijmegen – en een Closing Festival in het Arnhemse Sonsbeekpark. Bijna alle activiteiten zijn exclusief bedoeld voor congresdeelnemers; alleen de Mass Bike Parade en het slotfeest in het Sonsbeek Park in Arnhem zijn toegankelijk voor alle inwoners en ondernemers.

KANSEN VOOR HET BEDRIJFSLEVEN
Velo-city barst van de voorbeelden waarbij overheid, onderwijs en het bedrijfsleven samenwerken. Het bedrijfsdeel van deze triple helix is goed vertegenwoordigd, met partners als Gazelle, Batavus, Pluryn en Goudappel Coffeng. Er is voor ondernemers echter nog volop ruimte om aan te haken en mee te doen. De organisatie van Velo-city 2017 hoopt vooral dat bedrijven na gaan denken wat ze zélf kunnen doen om de fiets als middel voor woon-werkverkeer te promoten. Zo is er de oproep aan alle werkgevers in de regio om in de week van Velo-city hun medewerkers aan te sporen massaal met de fiets naar het werk te komen.

Daarnaast is er voor bedrijven de mogelijkheid te exposeren op de Expo, die tegelijkertijd met de conferentie wordt ingericht rond De Vereeniging en de Stadsschouwburg. Als ondernemer kun je daar je product, expertise of innovatieve oplossing delen met een relevante doelgroep. Ook kun je je als partner aansluiten, al dan niet op een specifiek onderdeel van dit grootse congres of bij een side event in een van de twee steden.

Kortom: niet alleen voor congresbezoekers, maar voor álle bewoners en ondernemers in de regio zijn er volop kansen om betrokken te zijn bij deze fantastische gebeurtenis in juni.

Je kunt je aanmelden als partner door een mail te sturen – sales@velo-city2017.com – of even langs te komen in De Villa aan de Oranjesingel 42 in Nijmegen, op de 3e verdieping. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden voor bedrijven en/of om je in te schrijven voor het congres op de website: velo-city2017.com. «

VELO-CITY 2017
Aanmelden congres: velo-city2017.com
Aanmelden als partner: sales@velo-city2017.com

Tekst: Joris Jan Voermans // Fotografie: Studio Braaf