Gepubliceerd op 11 oktober 2018

Duurzaamheidsbeleid

Voor het schrijven van deze column was ik aan het grasduinen over energiezuinige woningen. Zelf heb ik een relatief nieuwe woning en ik houd mezelf voor dat mijn woning al energiezuinig is. De kantoorruimte die ik huur is inclusief stookkosten; ook hier hoef ik me niet druk te maken over energiezuinigheid. En zelfs in mijn praktijk kom ik nauwelijks vragen tegen waarbij duurzaamheid een rol van betekenis speelt.

En dat is eigenlijk gek. Investeren in het energiezuinig(er) maken van mijn woning is, onafwendbaar. Daar komt bij dat, als ik de energiesubsidiewijzer mag geloven, de overheid mij ter zake tegemoet komt. En dat geldt ook voor de kantoorruimte die ik noemde of de zaken die ik in mijn praktijk tegenkom.

Bij ‘duurzaam ondernemen’ of ‘circulaire verdienmodellen’ wordt met name gedacht aan fysieke processen. Een sprekend voorbeeld is het ‘circulair bouwen’ waarbij grondstoffen voor de bouw teruggewonnen worden. Een soort recycling, maar dan beter: upcycling.

Het probleem van deze benadering laat zich raden: zolang wetgeving een actief duurzaamheidsbeleid niet voorschrijft, verwacht ik weinig verandering. En dat is jammer, want juist binnen de zakelijke dienstverlening liggen er kansen om te innoveren en kapitaal op een betere manier in te zetten, bijvoorbeeld door kennis te delen (bekijk eens onze blog berichten!).

Onlangs was ik met één van mijn partners bij een bijeenkomst georganiseerd door een accountantskantoor. Centraal stond ‘vitaal ondernemen’ en ‘gebruik maken van het potentieel van alle teamleden’. Vol goede ideeën zijn wij naar huis gegaan. Maar misschien nog beter: aloude verdienmodellen staan uitdrukkelijk ter discussie.

Misschien dat we hierover wat kennis kunnen delen? «

Anton Smetsers
IJzer Advocaten
E-mail anton@ijzeradvocaten.nl
www.ijzeradvocaten.nl