Gepubliceerd op 4 januari 2019

Dozensluitmachine: de juiste keuze maken in 5 stappen

Op het moment dat u in uw productieproces het uiteindelijke product in een doos moet verpakken, dan zullen deze dozen ook dichtgemaakt moeten worden. Met een dozensluitmachine kan dit proces geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd worden. Waardoor het gehele proces op een soepele en snelle manier zal verlopen. Als u een dozensluitmachine in gebruik neemt kunt u hier tijd en geld mee besparen, maar het is wel belangrijk dat u de juiste machine kiest. Hiervoor is er een handig 5 stappenplan waarmee u precies kunt bepalen welke dozensluitmachine het beste past in uw bedrijf!

Stap 1: inventariseren

Als eerste moet er gekeken worden naar de huidige verpakking. Hoe ziet deze eruit? Denk hierbij aan het formaat en de vorm van de doos die gesloten moet worden. Het formaat van de doos wordt natuurlijk bepaalt door het product of de producten die verpakt worden.Als de huidige formaten en verpakking duidelijk zijn moet er gekeken worden naar het proces.

  • Hoe wordt een batch momenteel verwerkt?
  • Worden deze via een bepaalde volgorde verwerkt of gaan de verpakkingen random door de dozensluitmachine?
  • Hoeveel dozen moeten er gesloten worden? Hier moet gekeken worden naar het aantal dozen dat per uur, per dag en per week gesloten moeten worden en moet vooral gekeken worden naar de piekmomenten, want ook op de piekmomenten moet de dozensluitmachine het aantal te sluiten dozen aankunnen.

Stap 2: observeren

Natuurlijk is alles op papier simpel uit te werken en op hetzelfde papier verloopt dit proces altijd soepel. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe het proces momenteel georganiseerd is. Zit er een bepaalde volgorde in de taken of kunnen de taken in elke volgorde gedaan worden? Voor uw bedrijf heeft u hier natuurlijk uw eigen visie op, maar het kan zijn dat er nog wat verbeterpunten zijn. Bij het observeren van het verpakkingsproces door een expert wordt in beeld gebracht waar (mogelijke) pijnpunten in het proces zitten. Zodat deze opgelost kunnen worden.

Stap 3: analyseren

Als de eerste twee stappen zijn gedaan kan er worden geanalyseerd. Nu is precies duidelijk wat uw behoeftes zijn omtrent de dozensluitmachine. We weten immers hoeveel dozen er per uur, dag en week gesloten moeten worden en ook om hoeveel formaten dozen het gaat. Verder is het proces in beeld gebracht en hierdoor weten we precies hoe deze in elkaar zit.

Stap 4: aanbeveling

Aan de hand van alle bovenstaande gegevens kan er een beste dozensluitmachine aanbevolen worden. Op deze manier zult u precies in uw behoefte worden voorzien voor het sluiten dan de dozen. Met de juiste aanbeveling zult u ook op de piekmomenten kunnen blijven draaien, zodat u altijd het maximale uit de machine kunt halen.

Stap 5: implementeren

Een expert op het gebied van verpakken kan u volledig ontzorgen met de installatie van de dozensluitmachine. Zo heeft u zelf geen omkijken naar de installatie en instellingen van de machine en kunt u doorgaan met de kern van uw werkzaamheden. De expert zorgt ervoor dat de machine werkend bij u geleverd wordt, zodat deze direct in gebruik genomen kan worden.