Direct aan de slag met energiebesparing via erkende maatregelen

11 december 2017 12:25

Direct aan de slag met energiebesparing via erkende maatregelen

Investeren in het verduurzamen van uw onderneming en bedrijfsprocessen. Inmiddels kunt u er als ondernemer eigenlijk niet meer omheen. Niet alleen vanwege maatschappelijke verwachtingen, in bepaalde gevallen vraagt ook de wettelijke besparingsplicht erom.

In 2013 zet Nederland een belangrijke stap op weg naar een schone toekomst. Met ruim veertig organisaties, waaronder overheid en bedrijven, wordt in het ‘Energieakkoord voor duurzame groei’ afgesproken dat zij zich gaan inzetten voor energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. In het kader van het Energieakkoord zijn door brancheverenigingen, het bevoegd gezag en omgevingsdiensten verschillende pakketten met erkende maatregelen vastgesteld.

Wat betekent dit voor uw onderneming?

Bedrijven en instellingen met een jaarlijks energieverbruik van 50.000 kWh (elektriciteit) en/of 25.000 m³ (gas) of meer zijn verplicht energiebesparende maatregelen te treffen als die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Om bedrijven inzicht te geven om welke energiebesparende maatregelen dat gaat, zijn voor diverse bedrijfstakken Erkende Maatregelenlijsten opgesteld.

Erkende maatregelen

De Erkende Maatregelenlijsten geven per maatregel een uitleg over besparing van energie en invoering van energiebesparende maatregelen. Bovendien geven de lijsten toegang tot kennis en ervaring uit eigen branche over bijvoorbeeld interessante rendabele investeringen. Via www.infomil.nl 
vindt u bij het thema energie(besparing) de lijsten per bedrijfstak. Het Kenniscentrum InfoMil, onderdeel van Rijkswaterstaat, is de plaats waar de informatie over omgevingswet- en regelgeving wordt gebundeld en verspreid. Kijk voor meer informatie ook eens op 
www.odijmond.nl/energiebesparing.

Filterinstrument Erkende Maatregelen

Naast de Erkende Maatregelenlijsten, heeft InfoMil ook een Filterinstrument ontwikkeld. Met dit handige instrument kunt u vaststellen welke energiebesparende maatregelen voor u van toepassing zijn. Door informatie over uw onderneming in te voeren (bijvoorbeeld de bedrijfstak, de activiteiten, het jaarlijkse energieverbruik, het bouwjaar) selecteert het filterinstrument relevante energiebesparende maatregelen.

Niet verplicht? Ga evengoed besparen!

Wanneer u onder het eerdergenoemde verbruik blijft, bent u niet verplicht om maatregelen te treffen. Maar waarom zou u het niet doen? 
Veel energiebesparende maatregelen hebben een korte terugverdientijd. Daarnaast is duurzaam ondernemen bij veel afnemers een grote pré.

Wees creatief: het hoeft niet om grote investeringen te gaan. U kunt beginnen met kleine maatregelen, zoals het analyseren en inregelen van uw verwarmings- en koelsysteem of het installeren van bewegingssensoren. En bundelen van krachten zorgt bijvoorbeeld al voor lagere kosten. Het loont tevens ook de moeite energieleveranciers te vergelijken.

Omgevingsdienst IJmond staat voor u klaar

Voor zeventien gemeenten in Noord-Holland ziet Omgevingsdienst IJmond er bij bedrijven op toe dat de verplichte maatregelen zijn toegepast. Naast het houden van toezicht informeert de omgevingsdienst bedrijven ook over energiebesparingsmogelijkheden en faciliteert bedrijven bij duurzame initiatieven. Wilt u aan de slag met energiebesparing, neem dan eens vrijblijvend contact op of kijk voor meer informatie op www.odijmond.nl

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.