Gepubliceerd op 23 oktober 2018

De waarde van informele meetings en sociale interactie op kantoor

Vraag jij je weleens af waar de belangrijkste informatie op kantoor gedeeld wordt? Misschien denk je dat dit tijdens vergaderingen gebeurt of via mailverkeer onderling. Natuurlijk zijn dit momenten waarin beslissingen worden gemaakt en besproken, maar dit is doorgaans niet waar meningen gevormd worden. Nee, dat gebeurt tijdens informele ontmoetingen.

Informele ontmoetingen en meetings

Waar  vinden deze informele ontmoetingen dan plaats? In openbare/gedeelde ruimtes die interactie stimuleren. Een simpel voorbeeld is de koffiehoek op kantoor. Hoe vaak verzamelen collega’s zich hier? Er komt altijd een gesprek op gang en hoewel het ook over koetjes en kalfjes gaat wordt hier met regelmaat over belangrijke onderwerpen gesproken. Variërend van lastige projecten/klanten tot zaken die binnen jouw bedrijf spelen.

Geen controle, is dat erg?

Als werkgever kun je lang niet alles controleren en in de gaten houden. Dat zou natuurlijk ook helemaal niet wenselijk zijn. Het is soms echter wel lastig om bepaalde dingen los te laten. Zo kun je niet bij alle informele gesprekken rond de koffieautomaat aanwezig zijn. Wel kun je ervoor zorgen dat je van tijd tot tijd deelneemt aan dergelijke informele gesprekken. Enerzijds kunnen die jouw mening helpen vormen en anderzijds weet je beter wat er speelt. Door open te staan en te participeren zul je merken dat je meer betrokken bent.

Het voordeel van interactie op kantoor

Een groot voordeel van informele interactie op kantoor is de kruisbestuiving die plaatsvindt tussen verschillende afdelingen. Er ontstaat meer begrip voor elkaars situatie en zienswijze, werknemers voelen zich meer onderdeel van een team en bepaalde problemen of issues worden makkelijker opgelost omdat er meer samengewerkt wordt. Het is namelijk bewezen dat: hoe meer sociale interactie er op kantoor is des te eerder kloppen werknemers bij elkaar om samen te werken.

Informele ontmoetingen en interactie stimuleren

Er is dus een duidelijk voordeel die informele meetings en sociale interactie op de werkvloer met zich meebrengen. Het kan daarom ook goed zijn deze ontmoetingen te stimuleren en faciliteren. Hoe? Dat is afhankelijk van de cultuur binnen jouw bedrijf. De koffiehoek is natuurlijk altijd een goede plek. Om hier nog meer gebruik van te maken kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een zithoekje toe te voegen. Dat kan overigens door het hele kantoor. Een zithoek in huiskamersetting is bijvoorbeeld erg populair tegenwoordig.

Heb je een jong en dynamisch team? Dan kun je ervoor kiezen om een tafelvoetbal, tafeltennistafel, pooltafel of een vergelijkbaar spel element in het kantoor op te nemen. Dit zorgt voor ontspanning en brengt gegarandeerd meer interactie tot stand. Het is hierbij dus vooral belangrijk goed na te denken over wat jouw medewerkers het meeste zal triggeren om elkaar op te zoeken.

Nieuwe kantoren en kantoorconcepten

Er zijn tegenwoordig steeds meer verhuurders van kantoorruimte die beseffen hoe belangrijk interactie op de werkvloer is. Daarom proberen zij hier in het design van hun gebouw al direct rekening te houden. Met name de kantoorconcepten en business centers in de grotere steden als Amsterdam en Rotterdam zijn hierop ingericht. Hier wordt niet alleen nagedacht over interactie binnen een bedrijf, maar ook tussen bedrijven. Dit geeft nog weer een extra dimensie aan informele meetings en sociale interactie op kantoor.