Gepubliceerd op 9 september 2019

De verfijnde Indiase smaak

Alleen al in Londen zijn drie Indiase restaurants die een Michelinster hebben gekregen. De Indiase keuken staat niet langer automatisch gelijk met goedkope curry. Ook in India Port aan de Amstel worden de Indiase gerechten met verfijning bereid en opgediend. Een welkome afwisseling van de klassieke Franse keuken, met dezelfde klasse en gezelligheid, maar wel net zo pittig en kruidig als u zelf wilt.

Tekst: Jeroen Kuypers

Vóór ze het etablissement in Ouderkerk aan de Amstel overnamen en transformeerden tot een Tandoori Indian restaurant hadden Manu Bains-Bhatia en haar broer al een jarenlange horeca-ervaring opgedaan in de andere familiezaak in Utrecht. Het gelijknamige India Port is gevestigd aan de Werf, beneden langs de Oude Gracht, en al decennia een begrip in het hartje van de stad. De oprichter is nog altijd actief en staat geregeld achter het fornuis in het Amsterdamse restaurant, dat ook al pal aan het water gelegen is.

Authenticiteit

“Mijn ouders kwamen in 1976 naar Nederland. Mijn vader was in de Punjab fabrikant geweest maar zag daar voor zichzelf en zijn kinderen geen toekomst meer. In 1984 besloot hij van zijn hobby – koken – zijn werk te maken en opende India Port in Utrecht,” vertelt Manu Bains-Bhatia. Met dank aan zijn culinaire talent en ontembare werklust werd de zaak een succes, zelfs zozeer dat in de jaren negentig het pand van de buren kon worden overgenomen toen die met pensioen gingen. “Hij wist dat er onmogelijk een tweede Indiaas restaurant in kon komen. De Franse keuken stond echter te ver van zijn bed. En dus is hij afgereisd naar Bangkok, heeft zich verdiept in de Thaise keuken en vervolgens een Thaise chef-kok naar Nederland gehaald. Mahanakorn is in alle opzichten een eersteklas Thais restaurant, in de keuken, de bediening en de aankleding. Wij zelf laten ons er niet zien. En door die authenticiteit is het een groot succes geworden.”

Hoog niveau

Authentiek, dat is ook zo kenmerkend voor India Port. Het diepe respect voor de Indiase keuken, vooral voor de verscheidenheid aan smaken en ingrediënten die deze kenmerkt, hebben Manu Bains-Bhatia en haar broer gekoppeld aan een even groot respect voor de tradities van de westerse horeca. De gast komt niet voor een snelle hap maar om te genieten, op elk niveau. “Daar zorgen we voor in Utrecht, maar dat niveau hebben we nog iets verhoogd in Ouderkerk aan de Amstel. Daar hebben we dus ook gezorgd voor een uitstekende selectie aan wijn, die we uitschenken in prachtige glazen. In Utrecht hebben we een aparte ruimte die men kan afhuren voor een zakelijke bijeenkomst en is de plek uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld een zakelijke lunch, maar in Ouderkerk aan de Amstel zijn we nog meer toegespitst op het ontvangen van gasten uit overheid en bedrijfsleven. De locatie – vlak aan de rivier, buiten de stad zelf – is er ook helemaal naar.”

Azië aan de Amstel

India Port aan de Amstel is gevestigd naast een restaurant van Ron Blauw. Dat is positief wegens de aantrekkingskracht die een chef-kok heeft die twee Michelinsterren heeft behaald, maar meer nog wegens de specifieke keuken van dat etablissement. “Ron serveert er gerechten uit de Indonesische keuken, dus in dat opzicht hadden we het niet beter kunnen treffen,” zegt Manu Bains-Bhatia. “Daarom zie ik Ron absoluut niet als concurrent. Integendeel, samen maken we een des te krachtiger statement dat kwaliteit en ambiance op niveau perfect samen kunnen gaan met een Aziatische keuken – en dat dan ook nog voor een prijs die aantrekkelijker is dan de klassieke Franse.”

India Port aan de Amstel, Amstelzijde 53, Ouderkerk a/d Amstel. Bel naar 020 – 337 44 27 of ga naar www.indiaport.nl