Gepubliceerd op 9 september 2019

De prestaties beïnvloeden met licht doe je zo!

Door op de werkvloer lichtkleuren op de juiste manier en momenten in te zetten, kunnen de prestaties van werknemers positief beïnvloed worden. Het is opmerkelijk welke invloed licht – of het nu om spotlichtjes gaat of om led tl buizen – op het presenteren heeft. Gebruik onderstaande tips en verbeter de prestaties van jouw personeel!

1. Blauw om de alertheid te verhogen
Wanner je de concentratie van jouw medewerkers wilt verbeteren, is er niets beters dan te kiezen voor blauw licht via led tl buizen. Gebruik van led tl buizen met blauw led lampen verbetert de concentratie tijdens het lezen van belangrijke documenten en andere activiteiten waarbij opperste concentratie is vereist. Volgens een recent Amerikaans onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschapstijdschrift Sleep, geeft blauw licht een werknemer een mentale boost die je kunt vergelijken met een paar kopjes koffie. Dit is gebleken uit testen, waarbij personen die met blauw licht werkten beter scoorden dan collega’s die in een andere lichtkleur dezelfde opdrachten uitvoerden.

2. Rood licht tegen de middagdip en tijdens nachtdiensten
Er zijn recente tv-reclames die de bekende vier uur-middagdip als onderwerp van hun marketing namen. Terecht, want rond vier uur zakt de concentratie van de gemiddelde werknemer naar een dieptepunt. Dit komt door de aanmaak van melatonine, een stofje die ervoor zorgt dat je wegdommelt. Door voor jouw personeel rode led-lampjes ter beschikking te stellen voor dit tijdstip, voelen ze zich minder slaperig, fitter en actiever. Tijdens nachtdiensten doet zich hetzelfde effect voor: werknemers voelen zich actiever en minder slaperig en presteren daardoor beter. Rood licht beperkt de schadelijke invloed die nachtdiensten op de gezondheid hebben.

3. Zonlicht maakt fitter
Dat zonlicht meerdere positieve effecten heeft op het welbevinden en de gezondheid, is algemeen bekend. Dat geldt zeker tijdens het werk. Personeel dat in donkere kantoren werk zonder of met kleine ramen, resteert minder goed. Zorg daarom voor kantoren met voldoende raamoppervlakte, voorzien van duo rolgordijnen om de lichtinval goed te kunnen doseren. Experimenten van de Universiteit van Illinois hebben kortgeleden aangetoond dat werknemers die werken bij zonlicht, beter slapen en zich gezonder voelen. Het advies dat zij hierop geven is om kantoormedewerkers binnen zeven meter van een raam te laten werken.

4. Ook schemering gebruiken
Maar ook door beperkt licht te gebruiken, kun je het prestatieniveau op de werkvloer en boost geven. Denk bijvoorbeeld aan schemering. Onderzoekers van de Universiteit van Stuttgart toonden aan dat schemering helpt om de creativiteit te stimuleren en tot nieuwe ideeën en inzichten te komen. Terwijl in lichte ruimtes juist het logisch redeneringsvermogen en concentratie beter worden. Hun advies: zorg op kantoren voor plekken met licht en voor schemerige delen.