Gepubliceerd op 29 augustus 2018

De nadelen van het in eigen hand houden van het ICT-beheer

De laatste jaren is het een trend om alle ICT-gerelateerde werkzaamheden uit te besteden aan het buitenland. Dat kan heel nuttig zijn, wanneer het je zelf boven het hoofd groeit en de kosten echt niet te dragen zijn door je eigen bedrijf. Maar er is ook veel kritiek op.

Wanneer medewerkers met een computerprobleem zitten, willen zij snel en vakkundig geholpen worden door iemand die hen goed begrijpt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen hun eigen ICT-problemen moeten gaan oplossen als zij geen idee hebben hoe het systeem precies is gebouwd en in elkaar zit. Tegelijkertijd rijst de vraag tegenwoordig steeds vaker of het wel zo’n goed idee is om het ICT-beheer uit te besteden aan externe partijen. Want wat weet een andere partij nou precies van jouw bedrijf en hoe kan het de ICT-diensten ten goede komen als je het beheer ervan uit handen geeft? Legitieme vragen die elke ondernemer zichzelf zou moeten stellen. Maar de keerzijde moet ook zeker belicht worden: wat zijn eigenlijk de nadelen wanneer je alle ICT diensten koste wat het kost in eigen beheer houdt?

Het gaat om technische en ingewikkeld materie

Hoe simpel het ook klinkt voor sommige mensen, ICT is een vak. Een vak waar mensen jarenlang voor naar school gaan en dat je er als ondernemer niet zomaar even ‘bij’ doet. De ervaring leert dat bedrijven die het ICT-beheer in eigen hand houden vroeg of laat toch tegen problemen aanhouden. Met een beetje boerenverstand is het best mogelijk om een nieuw Office-pakket te installeren en bij een storing het hele systeem een keer resetten lukt de meeste mensen ook nog wel, maar wat als de problemen echt groot worden? Wat als de productie in het gedrang komt en er nú een oplossing moet komen? Dan is het in eigen hand hebben van ICT-beheer misschien ineens niet meer zo’n handige oplossing, want dan blijkt ICT toch een behoorlijk ingewikkeld vakgebied te zijn.

Het is een dure aangelegenheid

Het ICT-beheer in eigen hand houden lijkt misschien goedkoop, maar wie nog eens goed kijkt, zal ontdekken dat zoiets toch behoorlijk in de papieren loopt. Wanneer alles vlekkeloos verloopt, is het natuurlijk hartstikke goedkoop om geen extern bedrijf in de arm te hebben genomen voor de ICT-diensten. Maar wanneer het systeem een update nodig heeft, wanneer er een beveiligingslek ontstaat of wanneer de boel volledig in storing gaat, is het toch wel fijn als er een expert beschikbaar is. Want als medewerkers het zelf op moeten gaan lossen, kunnen zij niet meer productief met hun reguliere werk zijn. En elke ondernemer weet: tijd is geld. Elke minuut die personeel investeert in ICT-diensten kan hij niet besteden aan dat waarvoor hij is aangenomen. Er gaat dus kapitaal verloren en dat is zonde.

Op termijn is het niet vol te houden

Uiteindelijk zal blijken dat het niet te doen is om het ICT-beheer zelf te doen. Wanneer het bedrijf groeit, wordt de ICT steeds ingewikkelder en wanneer er vaker storingen optreden, omdat het systeem veroudert, is het niet meer werkbaar om zelf steeds brandjes te blussen. Het kan dan een prima oplossing zijn om de ICT uit te besteden. Dat klinkt misschien eng, maar dat vat wel mee. IT-outsourcing; wat is het en hoe kan het jouw bedrijf helpen? Je zult zien dat er een hoop werk uit handen wordt genomen en dat je er een stabiel systeem voor terugkrijgt waar iedereen elke dag op kan vertrouwen. Dat verhoogt de productiviteit van je werknemers en, niet onbelangrijk, het plezier dat zij in hun werk hebben. Natuurlijk, er is een maandelijkse kostenpost bij gekomen, maar die is zijn geld als het goed is dubbel en dwars waard. De onderneming kan groeien zonder dat er zorgen over het beheer van de ICT-diensten ontstaat.