Gepubliceerd op 4 december 2018

De kunst van de overdracht

Kijkt u wel eens naar Ted-Talks? Boeiend zijn ze. Stuk voor stuk. De meeste duren ongeveer 18 minuten.

Zegt u eens eerlijk: hoe vaak ziet u een presentatie die na 18 minuten nog steeds boeiend is? De nieuwjaarstoespraak van uw directeur (terwijl zijn speech direct over uw dagelijks werk gaat)? Een presentatie op een congres (terwijl u voor de inhoud naar een congres gaat)?

Gemiddeld hebben we zo’n 10 minuten nodig om af te haken bij een presentatie. De inhoud is interessant, maar de aandacht erbij houden is een hele opgave.

Wat is het verschil tussen een Ted-Talk en een presentatie in uw bedrijf of op een congres? Het antwoord: Ted-Talks worden geregisseerd.

Een regisseur kent als geen ander de kunst van de overdracht. Vier jaar lang heeft-ie zich op de toneelschool verdiept in ‘wetten’ en technieken die in elk verhaal voorkomen en die het publiek betrokken houden.

Gek eigenlijk, dat die wetten en technieken buiten het theater slechts bij een zeer select gezelschap bekend zijn, terwijl zoveel mensen ze zouden kunnen gebruiken. 

Moet u binnenkort een presentatie geven? Of presenteert uw collega binnenkort uw bedrijf? Schakel dan eens iemand in die u kan helpen bij de kunst van het overdragen van uw verhaal, zodat zowel uw verhaal als uw performance de moeite waard zijn en het publiek geboeid houden tot het eind.

Wedden dat u verbluft zult zijn van uzelf? «

Maike Pollaert
PEPP-R
E-mail maike@pepp-r.nl