Gepubliceerd op 15 december 2016

‘Data- en cyberrisico’s hebben 
onze aandacht. Die van u ook?’

gelukkigondernemenzzperzakelijkKinderen van een jaar weten tegenwoordig al de weg op een tablet. De computer en het internet zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Bijna elk bedrijf werkt wel met een computer of laptop en smartphone die ook buiten kantoor gebruikt kunnen worden. En steeds vaker worden gegevens via internet (de cloud) opgeslagen. 
Ook zijn websites niet meer weg te denken als middel om te bestellen, betalen, gegevens te registreren en te wijzigen. De razendsnelle ontwikkeling van de computertechnologie heeft veel voordelen, maar kent ook een 
groot nadeel. Cyber- en datarisico’s zoals cybercriminaliteit!

Houdt uw onderneming rekening met deze risico’s? Kan uw onderneming blijven draaien op het moment dat de ICT-omgeving niet meer functioneert vanwege een cyberaanval? Kan een datalek een faillissement van uw onderneming betekenen?

Wist u dat


De financiële dreiging van cyberrisico’s is tegenwoordig net zo voelbaar als fysieke bezittingen van een bedrijf met het risico op brand en inbraak. Wist u dat:
• de schade door cybercriminaliteit jaarlijks 
8,8 mld in Nederland is?
• 90% van de bedrijven al is gehackt (maar dit vaak nog niet weet)?
• 80% van de Android-toestellen besmet is?
• de zwakste schakel in de beveiliging de mens is?
• het oplossen van een hack weken kan kosten?
• iemand met zijn gegevens in honderden tot duizenden bestanden kan staan, zowel van bedrijven als de overheid?

Meldplicht datalekken


Vanaf 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken van kracht. Met deze meldplicht wil de overheid de persoonsgegevens nog beter beschermen. Dit betekent dat u direct een melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zodra u een datalek met ogenschijnlijk ernstige gevolgen voor de bescherming van de persoonsgegevens heeft. Als de datalek mogelijk schadelijk is voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen, dan moeten zij ook op de hoogte gebracht worden. Als u dit niet of niet tijdig doet, riskeert u een boete van maximaal € 820.000,- of 10% van de omzet over het voorafgaande jaar.

Uw risico’s in beeld


Cybercriminaliteit is een van de financiële risico’s die u loopt. Maar er zijn er meer. Zichtadviseurs brengen ze graag voor u in kaart met de BedrijfsRisicoVerkenner. Ze bezoeken uw bedrijf of geven eigentijds advies via de webcam. U ontvangt vervolgens een gedetailleerd advies over de vraag hoe u het beste met de risico’s kunt omgaan. Verzekeren hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Soms is het verstandiger om een risico te vermijden of te verminderen. Als u ervoor kiest om een risico wel te verzekeren, dan adviseren zij u over de financiële producten en diensten van een geselecteerd aantal aanbieders. Hierbij houden ze onder andere rekening met de polisvoorwaarden, premie, manier van schadeafhandeling en hun eigen ervaringen.

Meer informatie?


Kijk op zichtadviseurs.nl/cybercrime voor meer uitleg over de vormen van cybercriminaliteit en de cyberrisicoverzekering. Ook staat er een handige checklist op. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de zakelijk risicoadviseur 
Kees Hoogenraad via 06-53 34 23 18 of 
kees.hoogenraad@zichtadviseurs.nl. Of kijk op 
www.zichtadviseurs.nl/cybercrime «