Gepubliceerd op 21 mei 2017

Cybersecurity

Ik kijk voor het eerst sinds weken weer eens een film op tv. The Terminator, een film uit 1984 met Arnold Schwarzenegger in een van zijn beste acteerrollen. Als cyborg komt hij uit de toekomst om de gang van de geschiedenis te wijzigen.

Heerlijk om weer eens voor de tv te zitten, want sinds mijn vriendin afgelopen zomer opnieuw is gaan studeren komt het er maar zelden van om eens lui te kijken. Ik bewonder haar moed om aan een vierjarige studie te beginnen. Ze doet het naast ons gezin en haar werk. Maar, het betekent ook voor ons als gezin, dat we allemaal, ook ik, wat moeten inschikken.

Wat voor mij scheelt is dat ik overal kan werken. We hebben met ons kantoor de afgelopen jaren vergaande stappen in digitalisering gemaakt. Waar ik een internetverbinding heb, heb ik toegang tot alle stukken om mijn werk te kunnen doen: contactgegevens, e-mails, brieven, overeenkomsten en processtukken. Als ik eerder thuis ben om de kinderen op te vangen, werk ik ’s avonds. Ik klap mijn Surface open en dan ga ik aan de slag. Maar eerlijk is eerlijk; het vergt ook enige gewenning.

Een bijzonder aspect waar we aandacht aan hebben besteed is de beveiliging van die werkomgeving. Laatst had ik contact met een zakelijke relatie die vertelde over de diefstal van zijn tas uit zijn auto in een parkeergarage. De “ouderwetse” diefstal zeg maar. Iets wat eeuwenoud is, maar nooit lijkt te wennen. Op kantoor hebben wij het protocol de laptop of Surface nooit onbeheerd achter te laten. Verder is onze “hardware” alleen met een fingerprint en meerdere wachtwoorden te openen, net als onze de beveiligde werkomgeving. Daarnaast werken we met goede software om eventuele digitale aanvallen zo goed mogelijk te voorkomen.

Nog belangrijker dan het voorkomen van de klassieke diefstal vonden wij de digitale veiligheid. Laten we dit de “cybersecurity” noemen. Want ook in 2016 steeg het aantal cyberaanvallen met onder meer ransomware, waarbij hackers zich ook bedienden van hacktechnieken om complete servers te versleutelen of gegevens te verkrijgen. En niet alleen overheden of presidentskandidaten worden gehackt; ook burgers èn in toenemende mate bedrijven. Laten we desondanks hopen dat ons een aanval bespaard blijft, zowel van hackers als van een eventuele cyborg… «

BENK advocaten
Mr. Lars (L.G.) van Dijk
www.benkadvocaten.nl