Gepubliceerd op 14 maart 2019

Bouw verder aan je bedrijf met big data

Een term die je ondernemers steeds vaker hoort gebruiken is big data. Een krachtig begrip, maar wat kun je hier als ondernemer precies mee? Eigenlijk is big data niets anders dan een verzameling van informatie over je klanten, potentiële klanten of websitebezoekers. Dit kan gedrag zijn dat men op jouw website vertoont, maar ook profielen van verschillende type mensen die verschillende soorten producten bij je afnemen. Vrijwel iedere ondernemer beschikt over een flinke set aan data, maar er vervolgens iets mee doen is de volgende stap waar veel ondernemers nog niet aan toekomen. Het omzetten van big data voor bijvoorbeeld het optimaliseren van bedrijfsprocessen of verhogen van conversie wordt business intelligence genoemd.

Analyseren van data

Voor veel ondernemers is het aan de slag gaan met big data een flinke stap. Deze bulk aan informatie is erg waardevol, maar het optimaal inzetten van deze data is vaak nog een brug te ver. Als je als ondernemer met verschillende systemen en applicaties werkt, krijg je al snel een flinke stroom aan ongestructureerde informatie. Als je informatie of data niet gestructureerd kan aanbieden, is het vrijwel onmogelijk om hier iets mee te doen. Het structureren van deze datastromen heet Enterprise content management. Een onmisbare stap als je big data wil gaan inzetten.

Voorbeelden van de inzet van big data

De afgelopen jaren zijn er veel ondernemers geweest die de stap naar big data en het gebruik ervan hebben gezet, zoals bijvoorbeeld webshops. Uit de data van een webshop kan bijvoorbeeld blijken dat op een bepaald tijdstip van de dag de conversie in de webshop het hoogst is. Dit kan resulteren in de keuze om op dat tijdstip meer extern verkeer naar de webshop in te kopen. Of wanneer blijkt dat klanten in een kledingwebshop vaak maar dan één artikel kopen, kan dit gestimuleerd worden door andere populaire producten tijdens het afrekenproces ook onder de aandacht te brengen. Zo zijn er veel vormen van big data te verzinnen om jouw resultaten te optimaliseren. Deze voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg.