Gepubliceerd op 29 november 2019

Bijeenkomst SHARE Meets in teken van energietransitie

Samen met inwoners en ondernemers bereidt Haarlemmermeer zich voor op de energietransitie. Hoe gaat de gemeente over naar nieuwe energie en wat zijn hiervan de gevolgen? Daarover gaat SHARE Meets op 2 december. Er komen ondernemers aan het woord die ervaring hebben met een gezonde businesscase. Ook woningbouwcorporatie Ymere gaat in op haar toekomstplannen. Wethouder Jurgen Nobel, verantwoordelijk voor de energietransitie in Haarlemmermeer, zal over de gemeentelijke inzet spreken.

SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en de gemeente Haarlemmermeer. Deze SHARE Meets vindt plaats bij Dura Vermeer, Taurusavenue 100 in Hoofddorp.

Het programma is van 14.30 tot 17.00

Tegenstroom, het gemeentelijke energiebedrijf, is honderd procent fossielvrij en wekt lokaal energie op. Het bedrijf is gekozen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Directeur Andrea van de Graaf, winnares van de Guts Award, voor ondernemers met lef, vertelt aan het begin van de bijeenkomst welke plannen zij hebben. Zij is ook de gespreksleider van deze SHARE Meets-editie. Zij geeft vervolgens wethouder Jurgen Nobel (Energietransitie en Woningbouw) het woord die uit de doeken doet hoe de gemeente Haarlemmermeer aan de energietransitie werkt.

Ondernemer Jos Koeckhoven liet een paar jaar geleden uitrekenen dat er circa 1.400 zonnepanelen op zijn dak passen. Nu liggen er panelen die voldoende zonnestroom opwekken voor 100 gezinnen en ook voor Mysteryland. Van aardappelboer naar energieleverancier, hoe is het hem gelukt?

Energiespel

Hoe voelt het om zelf plannen te maken voor de energietransitie? Via een energiespel zien mensen zelf wat het gevolg is van de verschillende voorstellen en ideeën. Ondernemers gaan hiermee aan de slag om te voelen wat deze enorme maatschappelijke opgave in de praktijk betekent.

Aardgasvrij

Vervolgens komt Alex Tuinstra (programmamanager Energietransitie Haarlemmermeer) aan het woord die vertelt over de strategie en plannen voor de komende jaren. De gemeente start namelijk met een proef voor een aardgasvrije wijk, lokale energie-opwek, zonneparken, windturbines, subsidies en energiebesparende maatregelen.

Huurwoningen

Remco Pols (regiomanager Ymere) vertelt vervolgens over hoe zijn corporatie zich voorbereidt op de energietransitie.

Vervolgens is er een paneldiscussie over de kansen, belemmeringen en uitdagingen, onder leiding van dagvoorzitter Andrea van de Graaf. SHARE Meets wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Wat is SHARE Meets?

Een aantal keren per jaar organiseren de gemeente Haarlemmeer samen met Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars onder de naam SHARE Meets een bijeenkomst op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.

Aanmelden

Belangstellende ondernemers kunnen zich nog aanmelden via deze link. De toegang is gratis.

 

Maandag 2 december, van 14.30 tot 17.00

Bij Dura Vermeer, Taurusavenue 100 in Hoofddorp.