Gepubliceerd op 16 november 2017

Een bedrijfsnetwerk dient altijd te werken

Of u nu een bedrijf overneemt of zelf klein bent begonnen, in alle gevallen dienen de gegeven goed bewaard en gearchiveerd te worden. Dit is niet voor iedere ondernemer vanzelfsprekend. Want hoe wordt dit aangepakt? Vooral wanneer een bedrijf groeit is dat natuurlijk erg prettig, maar kan ook zorgen voor de nodige aanpassingen, In een dergelijk geval is het verstandig om goed te kijken naar de huidige methode en waar u naartoe wilt. Niet alleen met het bedrijf, maar ook met alle gegevens. Een bedrijfsnetwerk is hiervan een belangrijk onderdeel.

Wat is een bedrijfsnetwerk?

Een bedrijfsnetwerk kan op verschillende manieren ingericht worden, maar het houdt over het algemeen in dat het netwerk ervoor zorgt dat medewerkers met elkaar kunnen samenwerken doordat bestanden, documenten, printers en e-mail gedeeld kunnen worden. Er zijn verschillende vormen van bedrijfsnetwerken, zo kan er gekozen worden voor een verbinding door minder van kabels, een draadloze verbinding of door te kiezen voor een netwerk op afstand. Tips voor het zelf aanleggen van een klein bedrijfsnetwerk.

Indien uw bedrijf groter is wordt het aanleggen van een goed netwerk een stuk ingewikkelder. Laat dit over aan een erkend elektricien uit Rotterdam. Door een elektrotechnisch installatiebureau in te schakelen bent u verzekerd van een goed werkend netwerk, bovendien voorkomt u toekomstige problemen.

Eigen server of in de Cloud?

Hoewel het ook voor particulieren van belang is dat er een veilige verbinding mogelijk is, geldt dit natuurlijk ook voor veel bedrijven. Wanneer een wifi verbinding niet veilig is kan men van buitenaf bij bedrijfsgegevens. Denk hierbij aan facturen, personeelsgegevens, gegevens van klanten, maar wellicht ook credit card gegevens. Een veilige verbinding is dan ook noodzakelijk. Heb je een draadloze bedrijfsnetwerk dan is het verstandig om regelmatig een check te doen om te kijken of de verbinding nog veilig is. Een belangrijke beveiliging is om het standaard wachtwoord van het tot stand brengen van de verbinding te wijzigen. Veel bedrijven laten hier het standaard bijgeleverde wachtwoord voor staan, maar er zijn lijsten op internet in omloop waarop al die wachtwoorden worden vrijgegeven.

Het aanpassen van dit wachtwoord is dus cruciaal, daarnaast is het verstandig om dit regelmatig opnieuw aan te passen. Denk hierbij aan maandelijks of één keer in de twee maanden. Ook is het mogelijk om het bedrijfsnetwerk uit te besteden naar een netwerk op afstand. In een dergelijk geval werkt u in de cloud. Feitelijk is dit een groot netwerk, waaraan iedereen deel kan nemen. Eenmaal aangesloten bezit je een klein stukje van het geheel waarin uw bedrijfsnetwerk is ingevoerd.

Stroomstoring voorkomen

Uitval van het bedrijfsnetwerk is in veel gevallen een groot verlies. Het personeel kan niet verder met de dagelijkse werkzaamheden, terwijl zij wel doorbetaald worden. Afhankelijk van de duur van de uitval en de hoeveelheid personeel kan dit dan ook al snel aardig oplopen. Het voordeel van werken in de cloud is dat de kans dat het bedrijfsnetwerk uitvalt erg klein is. Doordat dit door zo een grote groep bedrijven en particulieren wordt onderhouden is er altijd wel bijval wanneer een deel uitvalt waardoor een andere deel het kan opvangen. Bij een eigen bedrijfsnetwerk is dit natuurlijk niet het geval. Wanneer dan de verbinding wegvalt is er geen back-up, tenzij dit anders is ingesteld.

Wat te doen bij uitval van het netwerk

Wanneer u het bedrijfsnetwerk in eigen beheer heeft dan zal het vast eens voorkomen dat dit tijdelijk uitvalt. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Ten eerste is het verstandig om te kijken of de oorzaak lokaal is, of op grotere schaal. Op de website Gasenstroomstoringen.nl kunt u gemakkelijk zien of er bij u in de buurt een storing bekend is. Het nationale storingsnummer gas en stroom is 0800-9009.

Gebeurt het met enige regelmaat, dan is het raadzaam om dit neer te leggen bij de provider. Hoe dan ook, het zal eens voorkomen. Het is verstandig om een plan te hebben liggen waarin de procedure staat welke gevolgd dient te worden bij uitval van het netwerk. Hoe dat plan eruit ziet verschilt per bedrijf. Wellicht kunt u hier samen met een systeembeheerder eens naar kijken. Een groot onderdeel is uiteraard het regelmatig maken van back-ups. Dit zal de schade voor een groot deel beperken.