Gepubliceerd op 9 december 2019

Bedrijfskantine duurzaam inrichten? 6x keer inspiratie

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig ontzettend belangrijk; en gelukkig hoef je hier niet altijd ontzettend grote budgetten voor te hebben. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar duurzame kantoorartikelen, zuinig en bewust omgaan met je energie, medewerkers motiveren met de fiets naar het werk te gaan én voor een duurzame bedrijfskantine zorgen. Maar hoe richt je die bedrijfskantine nu eigenlijk duurzaam in? We geven je graag wat inspiratie!

1. Zorg voor de juiste apparatuur

Een bedrijfskantine moet natuurlijk een aantal standaard apparaten hebben staan die van de basisbehoeften voorzien. Maar dit betekent niet dat deze apparaten niet duurzaam hoeven te zijn! Een goede koelkast is bijvoorbeeld niet het standaard tweedehands model, maar juist een energiezuinige variant. Je kunt de energiezuinige apparaten herkennen aan het energielabel. Dit energielabel vertelt je niet alleen dat deze apparatuur duurzamer is dan andere apparaten, maar ook dat je er zomaar eens wat geld mee zou kunnen besparen!

2. Denk slim na

Hoe meer apparatuur jij in je kantine hebt, hoe meer energie er verbruikt wordt en hoe minder duurzaam jouw bedrijfskantine is. Denk dus slim na over mogelijke oplossingen om zo min mogelijk energie te verbruiken en toch voor voldoende apparatuur te zorgen. Zo kan een inbouw combimagnetron niet alleen de functie van een magnetron (wat wel erg handig is in een bedrijfskantine) maar ook de functie van een oven dragen. Daarnaast neemt zo’n combimagnetron ook nog eens een stuk minder ruimte in beslag!

3. Maak gebruik van nieuwe ontwikkelingen

Er zijn zowel op het gebied van systemen als van apparatuur maar genoeg innovatieve ontwikkelingen te vinden die ervoor zorgen dat processen een stuk duurzamer verlopen. Denk bijvoorbeeld aan een kraan die zowel van koud en warm water voorziet, maar ook van bruisend, gefilterd en eventueel zelfs kokend water. Hoewel dit soort nieuwe ontwikkelingen vaak om een redelijke investering vragen, zorgen ze er uiteindelijk voor dat je niet alleen een duurzame bedrijfskantine hebt, maar ook flink wat op de vaste lasten en energiekosten bespaard!

4. Richt in met duurzame materialen

Kies waar mogelijk altijd voor groen. Is de bedrijfskantine bijvoorbeeld aan een update toe; gebruik dan altijd duurzame materialen zoals bamboe, hout of gerecycled glas. Hoe meer duurzame elementen je terug kunt laten komen in je bedrijfskantine, hoe beter (denk bijvoorbeeld ook eens na over gerecyclede stoelen en banken)!

5. Gebruik groene stroom

Probeer alleen groene stroom af te nemen om ook het koken en ander gebruik van de bedrijfskantine zo groen en duurzaam mogelijk te houden. Heb je ruimte voor een echte investering? Dan kun je deze groene energie zelf opwekken met behulp van de installatie van zonnepanelen. In veel gevallen kun je hier als onderneming nog eens subsidies voor ontvangen ook. Duurzaam en groen ondernemen heeft nu eenmaal veel voordelen!

6. Let op de kleintjes

Het zijn niet alleen de grote zaken en investeringen maar ook juist de kleintjes die een omgeving duurzaam maken. Gebruik bijvoorbeeld alleen LED verlichting, zorg dat apparaten niet op stand-by staan maar helemaal uitgezet worden en laat geen elektrische apparatuur onnodig lang branden (installeer bijvoorbeeld bewegingssensoren om energie te besparen).