Gepubliceerd op 21 juni 2019

Ambachtelijke specialisten

“Wij maken kunststof spuitgieten toegankelijk in zowel grote als kleine series”, vertelt Oscar Klein, eigenaar en oprichter van Klein Mechaniek BV uit Westervoort.

“Traditioneel heb je een ontwerpbureau, een spuitgieter en een gereedschapsmaker nodig wil je kunststof producten spuitgieten. Wij zijn een one-stop-shop: klanten kunnen bij ons voor alle drie de onderdelen terecht: ontwikkeling & ontwerp, tooling/ gereedschap en de uiteindelijke vervaardiging/productie. Dat vergemakkelijkt het proces want je kunt de hele keten in een keer overzien. Wij geloven in de kracht van samenwerking. Samenwerking haalt in een, veelal technisch proces, het beste uit elkaar naar boven. Het versterkt de ontwikkeling, de realisatie en de uitvoering van de opdracht.”

Aston Martin

Haken om trossen tomaten aan op te hangen voor de tuinbouw; microfoonhouders voor de televisie- en filmindustrie, accuomlijstingen (behuizing) voor de auto-industrie; plastic behuizingen voor uiteenlopende domoticapparatuur; omlijstingen (behuizing) voor camerasystemen, wokbranders voor ATAG-systemen. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit het portfolio van Klein Mechaniek. De opdrachtgevers komen uit de hele wereld naar het bedrijf in Westervoort. Zo wisten de mensen van autofabrikant Aston Martin Klein Mechaniek te vinden voor het ontwerpen en vervaardigen van de kunststof accubehuizing voor hun nieuwe hybride model Valkyrie.

Oscar Klein: “We hebben klanten uit Zweden, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar het merendeel komt uit Nederland.

Zo maken wij bijvoorbeeld KlikM ophang- systemen voor het inzamelen van afvalplastic. Je kent ze vast wel, die zakken met restafval. Dat zijn lichte zakken die snel wegwaaien en dat veroorzaakt ongewenste troep. Wij hebben meegedacht om het probleem op te lossen en kwamen op een kliksysteem voor aan lantaarnpalen of hekken. Mensen kunnen hun afvalzak daar eenvoudig aan vast klikken totdat ze worden opgehaald. Een relatief eenvoudig maar uitermate efficiënt systeem.”

Aantallen

De spuitgieterij kan zowel grote als kleine series vervaardigen. “We spuitgieten kunststofproducten in hoge volumes en in lage volumes, net wat onze klanten wensen. Lage volumes zijn overigens niet per definitie duur wat vaak wordt gedacht. We hebben een aantal basissystemen en basismallen ontworpen, ik noem ze altijd mijn blokkendoos, die we in kunnen zetten. Dat werkt kostenverlagend, want de systemen zijn er immers al, we hoeven dan het wiel niet opnieuw uit te vinden en dat is voordelig voor onze klanten.”

Ambacht

Bij Klein Mechaniek werken louter enthousiaste specialisten. Spuitgieten is een ambacht. “Onze experts, zijn toegerust met de vereiste kennis en vaardigheden voor kunststof productie. Onze interesse voor het ambacht spuitgieten gaat ver, klein of groot, complex of heel simpel, elke opdracht krijgt altijd de aandacht die het verdient.”

Klein Mechaniek BV
Het Vergun 1, 6931 KC Westervoort
Telefoon 026 – 351 65 80
E-mail info@kleinmechaniek.nl
www.kleinmechaniek.nl

Tekst: Mathilde Lentjes // Fotografie: Jacques Kok