Alle benodigde informatie om een besluit te kunnen nemen

21 mei 2019 11:31

Alle benodigde informatie om een besluit te kunnen nemen

Nanneke Wijnbeld is eigenares van Notariskantoor Wijnbeld in Warmenhuizen. Het is een allround notariskantoor met een breed scala aan diensten voor particuliere en zakelijke klanten. Kwaliteit, prestaties en innovatie staan hoog in het vaandel en persoonlijke aandacht en een goed advies zijn de hoekstenen van de praktijk.

Hoe een schooljuffrouw notaris werd

Nanneke is geboren en getogen in Zevenaar. Voordat ze notaris werd heeft ze tien jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs. Ze werkte in Zevenaar, Didam en Stokkum. Op mijn vraag hoe een lagere schooljuffrouw ertoe komt om notaris te worden, antwoordt ze: “Iedereen gaat in z’n vrije tijd iets doen wat hij of zij leuk vindt. De een gaat voetballen, de ander gaat tennissen en ik ging in mijn vrije tijd studeren. Dat was in 1983. Ik studeerde Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens mijn studie besloot ik er op een gegeven moment te gaan wonen. Ik vond het namelijk makkelijker om overdag te reizen voor mijn werk zodat ik ’s avonds voor mijn studie al in Nijmegen was, dan omgekeerd. Toen ik mijn afstudeervakken moest kiezen, bleek mijn voorkeur voornamelijk te liggen bij vakken die met het notariaat te maken hebben. Ik ben toen in 1990 afgestudeerd in zowel Nederlands Recht als Notarieel Recht. In dat jaar heb ik in de zomervakantie, want ik was nog steeds werkzaam als leerkracht, stage gelopen op een groot notariskantoor in Vianen. Ik wilde weten wat een notaris doet en ontdekte dat ik dat hartstikke leuk vond.”

Na haar stage in Vianen solliciteerde Nanneke als kandidaat-notaris bij een notariskantoor in Beek en Donk in Brabant, waar ze aangenomen werd. Ze ging daar wonen, is toen getrouwd en haar kinderen zijn daar ook geboren. Om verschillende ervaringen op te doen heeft ze vervolgens in een agrarisch notariskantoor en een groot stadskantoor gewerkt. Met een collega zou ze daarna in West-Brabant een notariskantoor overnemen, maar de samenwerking verliep niet zo prettig waardoor ze dat toch gecanceld heeft. “Ik dacht ‘Dat moet ik niet willen!’, want als je eenmaal begint, zit je ook levenslang aan elkaar vast.”, aldus Nanneke: “En toen ben ik door een bureau benaderd die een opvolger zocht voor Notaris Eijckelhof in Schoorldam. Ik ben daarop ingegaan en werd in 2003 tot notaris benoemd.”

“Iemand is altijd een totaalpakket”

Als ik opmerk dat ik het wel bijzonder vind dat een juffrouw van een lagere school een carrièreswitch maakt naar de functie van notaris, begint ze te lachen en zegt dan: “Het leuke vind ik dat het niet eens zo heel ver van elkaar ligt qua werk. Het is een andere doelgroep en de inhoud van het werk is anders, maar in beide gevallen ben je van alles aan het uitleggen. En dat vind ik het belangrijkste onderdeel van mijn werk, want de mensen aan tafel moeten weten waar ze precies voor tekenen.”

Hoewel ze tijdens haar studie Notarieel Recht de agrarische sector als specialiteit had, is het in de praktijk toch anders gelopen en noemt ze zichzelf nu een specialist in ‘het allround notaris zijn’. Nanneke: “Als iemand bij mij aan tafel zit, zit hij daar nooit alleen als ondernemer. De persoon in kwestie zit er ook niet alleen als de partner die door zijn of haar vrouw of man is achtergelaten na een overlijden. Iemand is altijd een totaalpakket; niet alleen maar de koper van een huis of de persoon die iets wil regelen voor zijn of haar erfenis. En wat je op het ene gebied voor iemand regelt heeft weer invloed op een ander gebied.”

Men kan dan ook voor elke rechtsvorm een beroep doen op Notariskantoor Wijnbeld. “Ik doe bijvoorbeeld net zo makkelijk grote ondernemingszaken zoals fusies en splitsingen.”, aldus Nanneke: “Om maar eens twee tegengestelde zaken te noemen uit het Ondernemingsrecht. Maar ik werk in een dorpsomgeving, dus de plaatselijke fanfare moet ook bij ons terecht kunnen als ze de statuten van hun vereniging willen aanpassen.”

Ondernemers kunnen voor alle juridische zaken aankloppen

Onder de diensten die het kantoor aanbiedt, vallen onder andere Familierecht, Onroerend Goed en Ondernemingsrecht. In het laatstgenoemde rechtsgebied is Nanneke van alle markten thuis en legt ze, vanuit haar visie dat iemand een totaalpakket is, uit dat het verweven is met de andere rechtsgebieden: “Als je het over Ondernemingsrecht hebt, is het belangrijk om te kijken of er wel of niet een besloten vennootschap of een vennootschap onder firma opgericht moet worden, maar zijn de huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld ook van belang.”

Ondernemers kunnen qua Notarieel Recht voor alle juridische zaken aankloppen bij Nanneke en haar team. Daarbij is de kans groot dat er vanuit het kantoor meer gevraagd wordt dan wat de gemiddelde ondernemer in eerste instantie als belangrijk inschat, zodat men daarna zelf een besluit kan nemen of dat wel of geen rol speelt. Nanneke gaat hier dieper op in: “Wij proberen altijd heel breed mee te denken met de cliënten. Als iemand bijvoorbeeld voor een samenlevingsovereenkomst langskomt, zal ik ook gaan praten over overlijden, omdat een testament soms van veel groter belang blijkt te zijn. Ik vind het belangrijk om alles altijd zo goed mogelijk uit te leggen, waarbij ik het graag aan de mensen zelf overlaat of ze iets willen regelen en wát ze willen regelen. Maar om een goede keus te kunnen maken, moet je wel van mij horen wat de mogelijkheden zijn.”

Bij Notariskantoor Wijnbeld is de cliënt zeker niet te duur uit en wordt er gewerkt met een mooie prijs-kwaliteitverhouding. Maar Nanneke benadrukt wel dat ze ook niet de goedkoopste is, want ze wil absoluut geen prijsvechter zijn. Ze vindt het sowieso heel kwalijk dat dit in de notarisbranche voorkomt, want volgens haar zijn dat vaak collega’s die hun werk niet volledig doen. “Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je zelf vindt wat je werk is”, aldus Nanneke: “en ik vind het in mijn werk heel belangrijk dat iemand alle informatie krijgt die hij nodig heeft om zijn besluit te kunnen nemen. Er zijn helaas ook notarissen die zeggen ‘Ik moet dit doen. Nou, dat doe ik dan wel even. Punt!’ Maar ik streef ernaar dat de cliënt uiteindelijk dát kiest om te regelen, wat in het totaalpakket het beste bij hem past. Het moet bijvoorbeeld niet zo zijn dat iemand na een jaar terugkomt, omdat hij getrouwd is en weer een nieuw testament nodig heeft. Als ik in het eerste gesprek vraag of hij van plan is om te trouwen, kan dat direct in dat testament opgenomen worden. In mijn beleving doe je het dan heel anders. Want het kost allemaal wel geld. En natuurlijk kan ik als ondernemer ervoor kiezen om de cliënt twee keer te laten komen in plaats van één keer, maar dat vind ik niet passen bij mijn rol als notaris.”

“Amsterdam, daar kan Warmenhuizen natuurlijk niet tegenop”

Qua notarisbezoek adviseert Nanneke om eens in de vier à vijf jaar te kijken of alles notarieel nog op orde is. Als haar cliënten er dan voor kiezen om even bij te praten met haar, brengt ze daar geen factuur voor in rekening. Verder is het volgens haar goed om bij belangrijke veranderingen in het leven langs te komen voor een gesprek, om te kijken wat de gevolgen van die veranderingen zijn ten opzichte van het notariële recht. Nanneke: “Als in zulke situaties blijkt dat er niets nodig is, verkoop ik ook niets. Wat dat betreft ben ik natuurlijk niet echt een ondernemer, maar dat is ook het dubbele van mijn vak. Volgens de wet ben ik ondernemer en moet ik als zodanig een bedrijf overeind houden en zorgen dat er genoeg geld binnenkomt om al mijn medewerkers te kunnen betalen. Maar ik heb ook een ministerieplicht, waardoor ik verplicht ben om elk willekeurig persoon een dienst te verlenen als die zich meldt, waarbij ik er ook voor moet zorgen dat de zaken op tijd geregeld worden. Daarbij vind ik het belangrijk om een normale prijs-kwaliteitverhouding te handhaven.”

Naast Nanneke zelf werken er acht mensen bij Notariskantoor Wijnbeld. Er zijn administratieve medewerkers die zich bezighouden met recherches, controles, het aanleggen van dossiers en administratieve verwerkingen zoals het inschrijven van aktes bij diverse registers. Dan zijn er notarieel medewerkers, met specialisaties in Familierecht, Onroerend Goed en Ondernemingsrecht, die zich expliciet bezighouden met de opstelling en indeling van de aktes. Verder zitten er uiteraard mensen op de receptie. Momenteel is er geen kandidaat-notaris aanwezig, maar wat Nanneke betreft is er één van harte welkom om het team te versterken.

Op mijn vraag wat de toegevoegde waarde is van een kandidaat-notaris, antwoordt ze: “Dan kun je je werk als notaris verdelen, wat voor mij in de dagelijkse gang van zaken een verlichting zou zijn. Dat haalt voor mij de druk van de ketel. En als ik me van mijn standplaats verwijder, zoals dat dan zo fraai heet, ofwel als ik op vakantie ga, dan moet ik een waarnemer hebben. Ik heb heel lang twee of drie kandidaten op kantoor gehad, waardoor ik daar altijd in voorzien was. Maar momenteel zit ik zonder. Mijn laatste kandidaat-notaris is onlangs naar Amsterdam vertrokken, en tja… Amsterdam, daar kan een dorpje als Warmenhuizen natuurlijk niet tegenop. Dus als ik nu op vakantie ga, dan moet ik een collega uit de omgeving vragen om voor mij waar te nemen.”

Vroeger mocht alles iets meer tijd kosten

Nanneke vertelt me wat ze het meest interessante vindt aan haar beroep: “Dat je met mensen kunt meedenken en kunt proberen om iets voor hen te betekenen. Dat je iets regelt waar ze wat aan hebben.” Ze is duidelijk een mensenmens die het fijn vindt om anderen te helpen. Daarmee is de cirkel rond, want met dezelfde motivatie oefende ze destijds haar beroep uit als leerkracht op de basisschool.

Tot slot wil ze in het algemeen nog meegeven, dat ze hoopt dat mensen eens wat meer geduld kunnen opbrengen. Ze vindt het jammer dat het altijd maar snel, en het liefst nog sneller, moet gaan. Volgens haar maken we elkaar gek hiermee en komt het voort uit ons digitale tijdperk, waarbij ze de indruk heeft dat de meeste mensen vergeten dat er altijd andere mensen nodig zijn om in de digitale informatie te voorzien. Ze eindigt met de opmerking dat vroeger alles iets meer tijd mocht kosten.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.