Gepubliceerd op 20 januari 2021

Zelf een auto importeren uit Duitsland?

Voor ondernemers is hun auto een belangrijk bezit. Ze zitten veel op de weg en hebben misschien in hun leven inmiddels al veel merken en uitvoeringen uitgeprobeerd. U weet zelf uiteraard dat een nieuwe auto kostentechnisch niet op kan tegen een gebruikte. En kosten besparen willen we allemaal. Toch zijn bepaalde auto’s nog steeds zeer geliefd en die wilt u het liefst zo scherp mogelijk inkopen. Dat kan door eens rond te kijken in Duitsland. Zelf een auto importeren uit Duitsland kan heel interessant zijn. Maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Een auto importeren uit Duitsland – waarmee krijgt u te maken?

Bent u van plan om een auto te importeren uit Duitsland, dan zult u uw nieuwe bolide in Nederland moeten registreren. U krijgt dan een Nederlands kenteken, maar u zult ook BPM, Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen moeten betalen. Daar komen we later op terug. Als u een mooie occasion heeft gevonden en bepaald heeft dat u wellicht duizenden euro’s kunt besparen, kijkt u dan ook eens naar de gangbare prijs in Duitsland. Geeft de prijs van de auto van uw keuze u vertrouwen of vermoedt u een addertje onder het gras. Houdt u ook rekening met de kosten van transport naar Nederland en verzekering tijdens de overtocht. Bent u dan nog steeds stukken goedkoper uit? Is dat het geval, gaat u dan vooral door.

Een auto importeren uit Duitsland – hoe zit het met de BPM?

De administratieve afhandeling rondom BPM kan u beslist kopzorgen bezorgen, zeker als u niet zit te wachten op een hele papierwinkel. U kunt hier echter veel geld besparen, dat u dan bijvoorbeeld kunt steken in handige autoaccessoires. Wat doet de Belastingdienst precies als ze voor uw geïmporteerde auto BPM vaststellen? Aan de hand van de leeftijd van uw auto en de cataloguswaarde hanteert de fiscus een afschrijvingstabel. Uitgaand van een gemiddelde afschrijving wordt dan de hoogte van de BPM bepaald. Wat moet u doen als uw auto afwijkt van het gemiddelde en in feite een hogere afschrijving verdient? Dan mag een taxatierapport van een erkende taxateur als tegenbewijs worden ingebracht. Gaat de Belastingdienst akkoord, dan hoeft u minder BPM te betalen, wat voor u zeer voordelig kan uitpakken.

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt veel van de zaken die hierboven beschreven zijn zelf regelen. Als u echter krap in de tijd zit, omdat uw werk veel aandacht opslokt of als u een broertje dood hebt aan een uitgebreide papierwinkel, dan is het wellicht slim u te laten helpen. In de database van Autotelex staan de waarden die als norm gelde bij de waardebepaling voor talloze professionals in de branche. Autotelex is marktleider in motorvoertuigengegevens en kan u gedeeltelijk tot geheel ontzorgen. Een auto importeren uit Duitsland kan meer tijd kosten dan u wellicht van tevoren kon bedenken. Autotelex heeft ervaring met vervoer en verzekering van auto’s uit het buitenland. Ook zijn ze ervaren in het berekenen van de wérkelijke afschrijving van uw auto, zodat u geen cent te veel aan BPM betaalt.

Onze partners