Gepubliceerd op 11 december 2019

Wij geloven in de kracht van samen

Rensa Family is een internationale groep van bedrijven die als toeleverancier in de installatiesector opereert. Het van oorsprong Doesburgse bedrijf Rensa is uitgegroeid tot een ware familie van groothandelsbedrijven. Een groot deel van de logistiek is gecentraliseerd in Doetinchem. Daar wordt momenteel volop gebouwd aan een nieuw magazijn van meer dan 15.000 m².

“De meeste bedrijven van de Rensa Family zijn Nederlandse bedrijven. Het bekendste familielid is Rensa Verwarming & Ventilatie, gespecialiseerd in producten en oplossingen voor verwarming- en ventilatiesystemen. Andere familieleden in de regio zijn GévierDales (sanitair & watertechniek) en Verholt (meetinstrumenten & pompen). Verder maken ook Gafco (koude & klimaat), Libra Energy (zonnepanelen) en Ominio (buizen en fittingen) deel uit van de familie”, vertelt Nicky Jansen, hoofd personeelszaken bij Rensa Family Company. “Bij alle bedrijven van de Rensa Family, zijn familiare waarden de bindende factor. Wij geloven in de kracht van samen.”

Toegevoegde waarde

Rensa is een van oorsprong Achterhoeks familiebedrijf. Het groeide uit van een regionaal opererende groothandel naar een van de toonaangevende aanbieders en groothandels. Het is het enige bedrijf in zijn soort dat nog altijd volledig in Nederlandse handen is. Anno nu staat Dennis Heijink aan het roer: hij behoort tot de derde generatie van zijn familie binnen het bedrijf.

“Primair zijn wij leveranciers van producten. Dit blijkt uit het feit dat dagelijks zo’n 80 volle vrachtwagens naar klanten door het hele land rijden”, aldus Nicky. “Onze meerwaarde zit echter in aanvullende dienstverlening waarmee wij onze klant zoveel mogelijk ondersteunen. Onze medewerkers spannen zich dagelijks in om installateurs te helpen, ongeacht de locatie en de technische omstandigheden. Onze specialisten zijn onze kracht, wij geloven in vakmanschap. Een voorbeeld: net als in andere sectoren, is er ook binnen de installatiebranche een krapte aan personeel. Dat betekent onder andere dat de monteurs & installateurs veel op hun bord krijgen. Om hen zo veel mogelijk te ontlasten, hebben wij de afdeling Prefab in het leven geroepen. Prefabricage wil zeggen dat wij bijvoorbeeld de onderdelen van een radiator al bij elkaar hebben verzameld en deze ook al in elkaar hebben gezet. Dit voorbereidend werk scheelt de monteurs heel veel tijd waardoor ze sneller kunnen installeren. Dit is slechts een voorbeeld van hoe wij met onze klanten meedenken, maar het geeft goed weer hoe betrokken wij zijn met onze klanten.”

Innovatiehub

Als er een branche volop in beweging is, is het de installatiebranche. Elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen, de CO²-reductie, de voortdurend veranderende (milieu)wetgeving, de verplichting van de aanwezigheid van warmtepompen en nieuwe inzichten zorgen voor dynamiek en vereisen flexibiliteit. Nicky: “Er gebeurt inderdaad heel veel in onze branche, de ontwikkelingen gaan hard. Onze dienstverlening is dan ook verre van star: we staan open voor innovatieve ideeën en alternatieve oplossingen. Zo zijn wij samen met twee andere bedrijven uit Doetinchem aangesloten bij de Innovatiehub Doetinchem, een samenwerking met een aantal onderwijsinstituten in de regio. Studenten vanuit verschillende studierichtingen brengen hun kennis en ideeën in en wij kijken vervolgens welke bij ons passen en ook uitvoerbaar zijn. Onlangs hebben wij intern het project ‘Onboarding’ opgenomen, een idee van een van de studenten uit de Innovatiehub. Het komt er in het kort op neer dat nieuwe mensen op een zo goed mogelijke manier worden ingewerkt en dat de indiensttredingfase zo soepel mogelijk verloopt zodat nieuwe mensen zich snel thuis en prettig voelen binnen ons bedrijf.”

Feestjes

Rensa viert regelmatig feest. Feestjes met een reden. “Ja, dat klopt, regelmatig hebben wij jubilarissen: 12,5 jaar, 25 jaar en soms ook zelfs 40 jaar in dienst. Dat heeft veel te maken met onze bedrijfscultuur: van oorsprong zijn wij een familiebedrijf en de familiaire waarden zijn sinds de oprichting niet veranderd. Wij hebben iets voor elkaar over, wij staan vierkant achter de waarden van ons bedrijf, er is veel ruimte voor initiatieven en werknemers worden aangemoedigd zich te ontwikkelen, o.a. door trainingen. Ook intern hebben we veel doorstroom. Ons personeel is uiteindelijk onze grootste kracht. Het personeelsbeleid is dan ook niet alleen gericht op de werknemer in zijn of haar rol als werknemer, maar ook als mens. Zo hebben wij eens per twee weken een fysiotherapeut in huis, ontwerpt een van onze stagiaires vanuit de studierichting Voeding & Diëtiek een vitaliteitprogramma en organiseren wij workshops in samenwerking met professionals over vitaal en gezond leven.”

Verantwoordelijkheid nemen

“Bij de Rensa Family nemen wij de verantwoordelijkheid voor de wereld om ons heen. Zo rijden onze vrachtwagens op een speciale brandstof gebaseerd op gebruikt frituurvet, dat scheelt in brandstof en CO²-uitstoot. Met 80 vrachtwagens per dag levert dat veel op. Om de logistieke bewegingen zo veel mogelijk te beperken, bespreken wij ook met onze klanten of het daadwerkelijk noodzakelijk is om elke dag producten aan te leveren. Soms is dat nodig en dat is natuurlijk prima, maar als het opgelost kan worden met een aanlevering van een keer per week dan kiezen wij, uiteraard altijd in overleg, voor die oplossing. Binnen onze kantoren bekijken wij ook voortdurend naar hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu. We scheiden het afval, gebruiken papieren bekertjes en houden ons energie- en lichtgebruik scherp in de gaten. Ons nieuwe pand in Doetinchem is volledig gasloos en wij zijn momenteel bezig om te onderzoeken hoe wij de hoeveelheid verpakkingsmaterialen kunnen verminderen. Ons motto is: wij kunnen onze klanten niet adviseren over milieubesparende maatregelen zonder eerst naar onszelf te kijken.”

Tekst: Mathilde Lentjes
Fotografie: Jacques Kok

Rensa Family
Beekseweg 3
6942 JC Didam
Telefoon 0316 – 29 29 29
www.rensa.family

 

Onze partners