Gepubliceerd op 2 mei 2019

Efficiënt invullen van jouw openstaande vacatures

Een groeiende onderneming zal vaak op zoek zijn naar goed personeel. Een werknemer die qua karaktereigenschappen, werkervaring en studierichting goed past bij de werkzaamheden die jij bij de functie vind horen. Het invullen van een openstaande vacature is echter geen fluitje van een cent. Hoe zorg jij er voor dat je de juiste kandidaat vindt voor de vacatures in jouw organisatie? Het beantwoorden van die vraag is voor veel ondernemers een doorn in het oog. Je kunt er voor kiezen om uren of dagen alle vacaturebanken af te struinen, of je schakelt de hulp in van iemand die jou hierbij kan ondersteunen. Zowel werving en selectie als executive search zijn manieren om een vacature in te vullen, maar het verschil tussen deze twee opties is niet bij iedereen duidelijk.

Werving en selectie

Wanneer jouw organisatie een openstaande vacature heeft, wil je deze vaak zo snel mogelijk invullen. Een bureau gespecialiseerd in werving en selectie kan je hierbij ondersteunen. Dit bureau zal samen met jou gaan kijken naar welk type persoon je op zoek bent. Er wordt gekeken naar onder andere opleidingsniveau en werkervaring, waarna een zoekprofiel wordt opgesteld. Het werving en selectiebureau zal vervolgens gaan zoeken in de groep mensen die zich hebben aangemeld als actief werkzoekende. Via verschillende online vacaturebanken wordt gezocht naar personen die in potentie geschikt kunnen zien voor jouw vacature en in deze groep wordt geselecteerd welke personen bij jou op gesprek kunnen komen.

Executive search

Een andere manier van zoeken naar geschikt personeel is executive search. Deze vorm van zoeken wordt vaak uitbesteed aan een executive search bureau. Via executive search zoekt men naar mensen die niet geregistreerd staan als actief werkzoekend, maar die wel een nieuwe uitdaging overwegen wanneer zij persoonlijk benaderd worden voor iets anders. Omdat deze mensen vaak niet actief zijn op online vacaturebanken, gaat in het vinden van deze mensen vaak meer tijd zitten dan bij werving en selectie. Echter kan ook deze manier zeer geschikte kandidaten voor jouw vacature opleveren, omdat volgens een schatting meer dan de helft van de mensen die niet ingeschreven als werkzoekende, toch overweegt om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Beide manieren van het invullen van vacatures wordt veel gebruikt. Het is aan jou als ondernemer om te bepalen welke manier het beste bij jouw organisatie past. De ene manier kan namelijk beter werken dan de andere. Dit is onder andere afhankelijk van het type werknemers waar je naar op zoek bent. Bedenk daarom vooraf welke jouw organisatie het meest efficiënt is.

Onze partners