Gepubliceerd op 19 oktober 2017

Het spie logo dekt de Alewijnse lading

Toen SPIE Nederland vorig jaar Alewijnse Technisch beheer kocht nam het naast alle 220 medewerkers en het klantenbestand de vertrouwde manier van zakendoen over. Wat al 120 jaar succesvol was is gebleven, maar dankzij de overname heeft het Utrechtse bedrijf ook toegang gekregen tot een internationaal netwerk van expertise, kapitaal en technische ondersteuning. Daardoor kan het huidige SPIE TB Utrecht BV verder gaan dan het vroegere Alewijnse Technisch beheer ooit ging.

spieAchteraf stond de overname in de sterren geschreven. SPIE was sterk in het noorden en zuiden van het land maar nauwelijks vertegenwoordigd in het midden; Alewijnse was een familiebedrijf met ruim veertienhonderd medewerkers, dat zich wilde specialiseren in de industriële en maritieme sector en zijn technisch beheer afstoten. “De verkoop van de businessunit Technisch Beheer gaf SPIE voet aan de grond in Utrecht en Zaltbommel”, zegt Tjeerd Hallema, business unit manager van het nieuw gevormde SPIE TB Utrecht BV. “Voor ons bleef alles bij het oude. We kregen er enkel drieduizend collega’s bij.”

Sterk lokaal verankerd
SPIE neemt geen bedrijven over om ze vervolgens, onder het mom van synergie, uit te kleden en hun identiteit te ontnemen. Integendeel, de Franse multinational neemt alles over, ook de bedrijfsfilosofie, en laat de nieuwe loot aan de Spiestam zoveel mogelijk autonoom werken. “Daarom mochten we tot 31 december 2016 de naam Alewijnse blijven voeren. Onze klanten hebben in de tussentijd gemerkt dat ze hun vertrouwde contactpersonen en monteurs behielden. Ook onder de vlag van SPIE zijn en blijven we een sterk lokaal verankerd bedrijf.”

Groener en slimmer
Maar de overname biedt nog meer voordelen. SPIE TB Utrecht BV heeft nu landelijke dekking, iets wat het voordien niet kon waarmaken. De aansluiting bij een internationaal opererend installatiebedrijf biedt ook toegang tot een zee van nieuwe kennis. SPIE is zeer actief in het vergroenen en slimmer maken van onze steden. Het internet of things, de smart grid, de duurzame energieopwekking door middel van zon en wind – niets van dat alles heeft nog geheimen voor de engineers en installateurs van SPIE. “SPIE is multidisciplinair”, zegt Tjeerd Hallema. “Dat helpt ons onze klanten nog beter van dienst te zijn dan vroeger. Wij beperken ons op ICT gebied bijvoorbeeld tot alles wat binnen het gebouw geïnstalleerd is, SPIE versterkt dit en voegt hier toepassingen en aansluitingen daarbuiten aan toe. Samen kunnen we dus veel meer. De naam SPIE is internationaal en heeft meer uitstraling voor jonge technici, die binnen het concern ook meer carrièremogelijkheden hebben. Dankzij de overname zijn we beter voorbereid op de uitdagingen van de komende jaren: de gebouwen die we beheren slimmer en groener te maken. Het begint ermee de bestaande panden te verbeteren. Gebouwen die op vrijdag bijvoorbeeld half leeg staan kun je efficiënter verwarmen en verlichten. Het eindigt ermee nieuwe gebouwen energieneutraal of zelfs –opwekkend te maken. We zullen onze klanten, bij de natuurlijke vervangingsmoment van installaties, ook op de weg daar naartoe kunnen helpen.”

Tjeerd Hallema vergeleek de overname met de verandering van shirtsponsor voor een voetbalteam: de spelers die ze dragen blijven dezelfde en er zitten meer reservespelers op de bank. Dat is alles. Maar hij had er gerust nog aan toe kunnen voegen dat de naamsverandering ook tot de opname in de Champions Leaque heeft geleid.

SPIE TB Utrecht BV
Detmoldstraat 17 3523 GA Utrecht
Telefoon 030 – 288 63 04
www.spie-nl.com

Tekst: Jeroen Kuypers/ Fotografie: Ruud Voest

Onze partners