MeAR Fryslân app brengt Fryslân tot leven!

15 februari 2019 13:58

MeAR Fryslân app brengt Fryslân tot leven!

Stel je voor. Je loopt door Sneek met je smartphone en wanneer je in de buurt bent van de Waterpoort duikt poortwachter Symen Douwes op die je mee terug neemt in de tijd. In Dokkum komt Bonifatius tot leven en in Harlingen is dat de Stenen man. Flauwekul? Nee, Augmented Reality (AR) op zijn best. Verwerkt in verschillende routes en sinds kort ook in speurtochten.

MeAR Fryslan app

De MeAR Fryslan app is ontwikkelt door GameMakelaar Tjitske Swierstra. “Met GameMakelaar willen wij de wereld een beetje mooier maken. Dat doen wij door het opzetten van innovatieve AR projecten als de MeAR Fryslan app. Met behulp van GPS rijd, fiets of loop je een route en door middel van Augmented Reality zie je vervolgens door je smartphone dingen die er niet echt zijn. Het is een stukje extra beleving”, aldus Swierstra.

De app telt inmiddels 20 verschillende routes waaronder routes door 10 van de 11 steden. Van de Waddeneilanden is Ameland de eerste die met een route vertegenwoordigd is maar er zullen er zeker meer volgen. Ook een aantal dorpen hebben inmiddels een plekje verworven in de app.

11 Fountains

Uniek is het feit dat alle elf fonteinen van het LF2018 project “11Fountains” in de MeAR Fryslân app zijn opgenomen. De fonteincommissie leden vertellen het vertaal achter de fontein. Waarom dit ontwerp? Waarom deze plek? Wie is de ontwerper? Het antwoord krijg je in de MeAR Fryslân app. “Fantastisch dat de verhalen achter de fonteinen zo een groot publiek bereiken”, aldus Anna Tilroe, initiator en projectleider van de 11 Fountains.

Speurtochten

Sinds kort is de MeAR Fryslan app uitgebreid met avontuurlijke speurtochten. Zo ga je bijvoorbeeld op Ameland op zoek gaan naar het ‘Amelands Produkt’.  Deze producten worden gevonden door middel van een kompas in plaats van GPS. De route is van tevoren dus niet bekend.  Is het product gevangen dan start er een korte informatieve video. Deze location-based games kunnen ook perfect ingezet worden voor educatie. Wanneer je informatie linkt aan een verstopt idem laat je jong en oud spelenderwijs leren.

GameMakelaar

GameMakelaar is gespecialiseerd in Augmented Reality (AR). Met AR voeg je virtuele elementen toe aan de werkelijkheid. Swierstra: “Verhalen zijn overal. In boeken en films, maar ook in de wereld om ons heen. Ze zijn er om te entertainen, om ons iets te leren en om ons te informeren. Hoe leuk zou het zijn om die verhalen te ervaren. Dat is waar storytelling om de hoek komt kijken. Wij geloven dat de toekomst van storytelling locatie gebonden is: je ervaart de verhalen ter plekke, waar ze ontstaan zijn en er echt toe doen (location based storytelling).”

www.gamemakelaar.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.