Gepubliceerd op 14 maart 2019

Friesland wil koploper worden in duurzame ontwikkelingen

Waar anders dan in het Biosintrum in Oosterwolde vond afgelopen donderdag een Tafelgesprek plaats van het Ondernemersbelang, met als onderwerp Duurzaam ondernemen en de Circulaire economie in Friesland. Vertegenwoordigers van onderwijs, bedrijfsleven en overheid gingen met elkaar in gesprek over de stand van zaken rondom deze onderwerpen, die steeds meer mensen lijkt bezig te houden.

Het Biosintrum is het kloppend hart van de biobased economy in de gemeente Ooststellingwerf en bestaat voor 80% uit biobased materialen. Daarmee is het 1 van de meest duurzame en innovatieve gebouwen in Europa. Dat sprak de deelnemers aan het Tafelgesprek aan en er ontstond een levendige discussie over allerlei ontwikkelingen in de provincie Friesland op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.

Enkele conclusies: – Nog te vaak wordt er vooral op prijs ingekocht. – Ondernemers zijn onvoldoende op de hoogte van bestaande organisaties die hen op weg kunnen helpen naar verduurzaming. – Overheid, bedrijfsleven en onderwijs kunnen en moeten op het gebied van duurzaamheid nog veel beter samenwerken. – De kans om wereldwijd voorop te lopen in allerlei technische duurzame ontwikkelingen, biedt ongekende mogelijkheden. -Duurzaamheid is ook gewoon doen en daar zijn we in Friesland sterk in.

Kortom, het gevoel dat de provincie Friesland een vooraanstaande rol in de verduurzaming van onze samenleving kan spelen, is sterk aanwezig. Gewoon doen, dan kom je een eind!, zo luidde de conclusie aan Tafel.

Deelnemerslijst van links naar rechts bij de foto:

Robert-Jan Hageman (Dokkumer Vlaggen Centrale) Jan-Harmen Witzenburg (fûns skjinne fryske enerzjy) Rico van der Veen ( het Ondernemersbelang ) prof. Rudy Folkersma ( NHL stenden lectoraat Circulair Plastics) Bouwe de boer ( Freonen fan Fossielvrij Fryslan ) Annemieke Nienhuis ( Dokkumer Vlaggen Centrale ) Daphne Nutma ( ABN Amro ) Erwin Damberg ( Probo ) André Feddema ( Unique Lights ) Burgemeester Harry Oosterman (Ooststellingwerf)

Onze partners