Gepubliceerd op 17 juni 2020

Het is nooit klaar

”Als ondernemer heb je altijd wat doen. Of je nu zelf met een project start of gedwongen wordt door externe omstandigheden zoals COVID. Eén ding is zeker: Personeel speelt er belangrijke een rol in”, aldus Bart Monster.

Dat heeft me altijd gefascineerd

Techniek en personeel. De techniek is ‘duidelijk’. Er zijn bepaalde wetmatigheden, zoals (F=M*A; E=M*C2), etc. Bij de mensen die de producten bedenken, maken, verkopen, zijn deze heel wat minder wetmatig. Worden mensen en techniek op de juiste manier bij elkaar gebracht, dan ontstaan er mooie producten. Dit zijn de succesvolle organisaties, waarvan iedereen denkt :‘Ja maar dat is makkelijk, zo kan ik het ook.’

Maar dat is niet makkelijk

Het is net zo hard werken aan de mensenkant als aan productenkant. Mensen reageren niet elke dag hetzelfde. En dat is maar goed ook. Mensen als individu en als team moeten zich blijven ontwikkelen om nu, maar ook in de toekomst, relevant te zijn. En dat is precies waar wij ons bezig houden. Met alles wat te maken heeft met de combinatie van organisatie, mens en arbeid én een specialisatie binnen de (maak)industrie.

De wereld op z’n kop

De afgelopen maanden is de wereld voor een groot deel op z’n kop gezet en zelfs deels stil komen te staan. Per sector zijn er echter grote verschillen. De ene sector draait gewoon goed, terwijl een andere sector bijna stil ligt. En zelfs binnen een sector kunnen de verschillen groot zijn. Bijvoorbeeld binnen voedingsmiddelenindustrie loopt het als een trein. Tenminste als je aan de supermarkten levert. Lever je aan de horeca? Dan bevind je je echt in een andere situatie.

Van Duurzame Inzetbaarheid en assessments tot outplacement

Opdrachtgevers die het werk bijna niet aankunnen tot opdrachtgevers die het al lastig hadden voor de Corona-crisis. Dat merk je ook in de vraag naar onze dienstverlening. In het begin van de crisis werden met name de groepsbijeenkomsten uitgesteld. Snel werd er geëxperimenteerd met Zoom, Skype en Teams (die laatste heeft overigens gewonnen) en ineens konden groepsbijeenkomsten wel plaatsvinden. Bij een aantal bedrijven werd de productie stop gezet; er was voldoende voorraad en er werd niet afgenomen. Zij gebruikten de tijd om onze workshop Duurzame Inzetbaarheid in te zetten voor het personeel. Zo werd de tijd nuttig besteed én is een belangrijke stap in bewustzijn en acties gezet om hen beter voor te bereiden op de toekomst.

Er hebben bedrijven aangeklopt met de vraag of een kandidaat getest kon worden. Voor hen was het belangrijk om mensen te blijven aannemen. Klaar te zijn voor de komende groei. Ze wilden zo veel mogelijk zekerheid hebben én een zo goed mogelijk match op functie en cultuur. En zo kan ik doorgaan met het geven van voorbeelden, waarbij we kunnen ondersteunen en helpen bij organisaties en mensen.

Helaas zien we inmiddels ook de negatieve gevolgen die de crisis heeft op organisaties. Het aantal outplacement-aanvragen neemt sterk toe. Naar verwachting zal dit de komende tijd verder toenemen. Hopelijk kom er snel een vaccin. Zodat we allemaal wat minder gegijzeld worden door de effecten van iets, wat we met het blote oog niet kunnen waarnemen.

En als het daarna weer loopt zoals het moet lopen?

Dan komt er vast weer een nieuwe uitdaging of idee waarmee we aan de slag gaan. Klaar is het is nooit. Eén ding is zeker. Ook dan gaat het over de combinatie arbeid, personeel en organisatie.

MEPD Hengelo

Robijnstraat 16 Zeewinde 5 Hanzelaan 340
7554 TB Hengelo 9738 AM Groningen 8017 JL Zwolle
info@mepd.nl info.groningen@mepd.nl info.zwolle@mepd.nl
074 – 255 66 66 085 – 043 19 04 038 – 452 94 10
https://mepd.nl/ https://mepd.nl/ https://mepd.nl/

Onze partners