Gepubliceerd op 2 april 2020

‘Collaterale Schoonheid’

Het zijn merkwaardige, zeg maar gerust wonderbaarlijke tijden, waarin een minuscuul pakketje eiwit de wereld op z’n kop zet. Nuchter beschouwd een ongekende prestatie met dank aan de almaar toenemende globalisering en het gemak waarmee we tegenwoordig een weekendje Dubai boeken.

Als programma manager energietransitie ben ik vanuit Kiemt dagelijks bezig om partijen te verbinden en initiatieven in Oost Nederland te versnellen, die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven om de uitstoot van CO2 te reduceren. Een opgave die geen landsgrenzen kent en bij uitstek wereldwijd moet worden aangepakt. Wat dat betreft staan we als mensheid voor een ongekend sociaal experiment: daadkracht vanuit samenwerking tussen bijna 200 landen, oftewel wereldwijd.

Inmiddels hebben we er een nieuwe mondiale opgave bij. In dit geval echter, nemen veel landen op korte termijn extreme maatregelen, die niet alleen economisch hard aankomen, maar ook sociaal emotioneel. Het credo daarbij is sociale onthouding uit solidariteit voor de vatbare medemens. Na het aanvankelijke gehamster, is de manier waarop hieraan gehoor wordt gegeven hartverwarmend en valt in de categorie ‘collaterale schoonheid’. Oftewel, uit elke crisis – hoe ingrijpend ook – kan iets moois voortkomen. Van een overheid die sneller blijkt te schakelen dan ooit tevoren tot het overdadige aanbod aan vrijwilligerswerk om de kwetsbaren onder ons te steunen.

We zijn dus in staat het eigen belang te parkeren ten bate van een andere generatie, in dit geval de vorige. Dan moet het toch ook mogelijk zijn dit voor de volgende te doen met het oog op de energietransitie? Uiteraard gaat het hierbij om langere termijn effecten in tegenstelling tot Corona. Maar wellicht kunnen we deze ‘can do’ mentaliteit vasthouden en daarmee de opwarming van de aarde sneller een halt toe roepen dan we voor mogelijk hielden.

Laten we niet vergeten dat de aarde ons niet nodig heeft, wij haar wel. Corona toont ons dat luid en duidelijk, nu doorpakken!

Jochem Garthoff
Programma manager energietransitie
E-mail Garthoff@kiemt.nl
www.kiemt.nl

Onze partners